fawzia rehejeh sirianca sibiu
Sura Foto - libertatea

Fawzia Rehejeh, o tânără siriancă stabilită la Sibiu, a venit cu un mesaj de Ziua Limbii Române: „Acum reuşesc să gândesc în limba română. Dovada supremă e faptul că am început să visez în limba română.”

Fawzia Rehejeh a scris, marţi, că după 7 ani de când s-a refugiat împreună cu familia la Sibiu şi tot ceea ce gândea traducea din siriană în română, acum reuşeşte să viseze în limba română.

„După câţiva ani în care traduceam mental din arabă în română înainte sau în timp ce vorbeam, în sfârşit acum reuşesc să gândesc în limba română. Dovada supremă e faptul că am început să visez în limba română. Asta înseamnă că subconştientul meu a devenit fluent în româneşte”, scrie Fawzia, care a transmis „La mulţi ani limbii române”.

Familia Fawsiei a locuit, până în 2014, în Lattakia, principalul oraş port al Siriei. Tatăl era medic, iar mama lucra în cosmetică şi se ocupa de familie. Fawzia mai are o soră şi trei fraţi. Viaţa lor a fost cea a unei familii normale dintr-o ţară în care Legea islamică era în curs de modernizare. Femeile aveau drept la muncă şi la educaţie, dar nu se puteau implica în politică. Până când a venit războiul şi tatăl a decis că e vremea ca familia să facă drumul înapoi spre România, ţară părăsită în decembrie 2989 de teama Revoluţiei. Mama Fawziei este româncă, de aceea pentru ei drumul a fost mai uşor.

Familia Fawziei s-a stabilit la Sibiu.

Parlamentul de la Bucureşti a adoptat, în 2013, legea care instituie ziua de 31 august drept „Ziua limbii române”, relatează Mediafax.

 

Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.