newtogether documentary c carmen lidia vidu fca 3

După aproape un an de aşteptare, documentarul #newTogether îşi are premiera absolută în cadrul celei de-a 28-a ediţii a prestigiosului Astra Film Festival, cel mai important festival de film din România şi unul dintre cele mai mari din această parte a Europei. Regizat de Carmen Lidia Vidu şi produs de Forumul Cultural Austriac Bucureşti, filmul #newTogether va fi prezentat în cadrul secţiunii competiţionale româneşti a festivalului, vineri, 10 septembrie 2021, la ora 17.00, în zona Târgul de ţară din Complexul Naţional Muzeal Astra din Sibiu (Strada Pădurea Dumbrava 16). Proiecţia va fi urmată de o discuţie cu membri ai distribuţiei şi ai echipei de producţie a filmului.

Selecţionat într-o competiţie de înalt nivel ce va arăta că „anul 2020 a fost anul filmului documentar în România” (Dumitru Budrala, directorul AFF), filmul #newTogether aduce în faţa publicului festivalului mai multe figuri marcante ale scenei si ecranului din Austria si din România, participante la realizarea acestui film.  Alături de regizoarea Carmen Lidia Vidu şi de Thomas Kloiber, directorul Forumului Cultural Austriac Bucureşti, se vor afla actriţa şi regizoarea Alina Şerban, regizoarea Leta Popescu, actriţa Boldizsár Emőke, actorul Christoph Krutzler. Invitatul de onoare al evenimentului este profesorul Vlad Alexandrescu, istoric al ideilor si specialist al sectorului artistic independent, fost ambasador şi ministru al Culturii.

Filmul #newTogether pleacă de la un experiment video realizat în aprilie-mai 2020, în timpul primei perioade de carantină (lockdown) instituite în perioada pandemiei. Forumul Cultural Austriac București a invitat atunci 60 de artiști din Austria şi România să reflecteze la propriul lor viitor artistic, precum și la modul în care arta lor și comunitățile noastre se pot transforma în timpul şi după finalul crizei sanitare. Succesul de public impresionant al acestui demers a determinat FCA București să încredințeze binecunoscutei şi apreciatei regizoare românce de teatru şi de film, Carmen Lidia Vidu, producția unui documentar de amploare, care sintetizează mărturiile artiştilor participanţi.

„Mă recunosc şi ne putem recunoaşte în toți artiștii care au participat la filmul #newTogether! Cred că aceasta e valoarea dialogului din acest proiect – toate aceste voci se regăsesc noi, cu puterea, uneori incoerența, dar și cu frumusețea pe care le avem, cu toții, înăuntrul nostru”, explică regizoarea Carmen Lidia Vidu.

„Documentarul #newTogether este un document important al unei etape dificile din viaţa noastră, dar şi o invitaţie la dialog între oameni şi culturi pe care o vom dezvolta în cadrul unui întreg program care poartă acest nume”, adaugă Thomas Kloiber, directorul FCA Bucureşti.

„Descoperiți #newTogether pentru că e fascinant, (…) o experiență senzațională!” (Irina Margareta Nistor, Vocea Filmelor); „Înțelegem cu adevărat cât de importantă a fost arta ca să traversăm cu bine izolarea impusă de criza sanitară” (Mirela Nagâţ, Cooltura, TVR1); „Nu sunt fragmente din viețile oamenilor, ci o singură și mare reflecție a ceea ce a fost, așa cum a fost” (Nona Rapotan, Bookhub.ro); „O privire în trecut, dar și un suflu de îmbărbătare pentru prezent și viitor” (Irina Radu, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien) – sunt doar câteva din reacţiile criticilor după vizionarea specială pentru presă, care a avut loc în luna iunie, la Teatrul Odeon din Bucureşti.

Invitat special la premiera documentarului #newTogether din cadrul Astra Film Festival, Christoph Krutzler este unul dintre cei mai valoroşi actori de teatru şi film din Austria. Membru al trupei faimosului Volkstheater din Viena, unde creează roluri memorabile aclamate de critică şi public, Christoph Krutzler a fost unul dintre protagoniştii spectacolului „Ultimele zile ale omenirii” de Karl Kraus, la Festivalul de la Salzburg (2014, regia: Georg Schmiedleitner). Pentru prestaţia sa din acest spectacol reper al Festivalului a fost nominalizat la Premiile Nestroy ale teatrului austriac, iar contribuţia lui Christoph Krutzler la proiectul şi documentarul #newTogether conţine referinţe la această creaţie. Actorul este cunoscut publicului român din serialul de televiziune „Freud”. Pe 11 septembrie, ora 13.00 (Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Sala „Changes”, Pavilionul de la Intrarea 1), Christoph Krutzler va susţine un workshop în limba engleză, despre influenţele reciproce pe care le exercită filmul documentar şi cel de ficţiune unul asupra celuilalt – „Imitaţii reciproce: fapte sau ficțiune?”

Peste 200 de evenimente cinematografice, proiecții de filme, concerte, discuții cu regizorii, workshopuri și evenimente dedicate industriei de film vor avea loc la Sibiu, în perioada 5-12 septembrie, la Astra Film Festival – Festivalul Internațional de Film Documentar. Ediția din acest an, a 28-a, se va desfășura în aer liber, în săli de cinema și online, iar timp de opt zile, la #AFF2021 vor fi proiectate 71 de filme din 33 de țări, dintre care 46 sunt premiere (4 premiere mondiale, între care şi #newTogether, 4 premiere internaționale și 38 de premiere naționale), selectate din peste 3000 de producții cinematografice realizate în ultimii doi ani în întreaga lume.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu