talibani herat
Sursa Foto - News.ro

Talibanii vor anunța noul guvern din Afganistan curând.

Ahmadullah Muttaqi, un oficial taliban, a declarat pe reţelele de socializare că se pregăteşte o ceremonie la palatul prezidenţial din Kabul. Radiodifuzorul Tolo a declarat că un anunţ privind noul guvern este iminent.

Liderul suprem al mişcării talibanilor, Haibatullah Akhundzada, este de aşteapt să deţină puterea asupra consiliu de guvernare. Militanţii islamişti au guvernat Afganistanul printr-un consiliu neales, aplicând brutal o formă radicală a legii şariei, din 1996 până în 2001, când au fost înlăturaţi de forţele conduse de SUA, relatează The Guardian.

Haibatullah, un erudit religios din Kandahar este de aşteptat să joace un rol teocratic similar cu cel jucat de liderul suprem al Iranului. Mullah Abdul Ghani Baradar, cofondator şi vice-lider al mişcării talibanilor, care a fost închis în Pakistan, este probabil să fie numit şef al guvernului.

Un alt lider al talibanilor, Sher Mohammad Abbas Stanikzai, a declarat miercuri că femeile „nu vor putea” să ocupe locuri în noul cabinet.

Provocările cu care se va confrunta noul guvern din Afganistan

Noul guvern se va confrunta cu provocări enorme. ONU a avertizat cu privire la o catastrofă umanitară care se apropie în ţara de 40 de milioane de oameni pe fondul unei secete severe, a insecurităţii alimentare crescânde şi a efectelor de lungă durată ale războiului de 20 de ani care a forţat mii de familii să-şi părăsească casele.

Probabil că stocurile de alimente distribuite de ONU se vor epuiza în cea mai mare parte a ţării până la sfârşitul lunii septembrie, a spus coordonatorul umanitar al organizaţiei pentru Afganistan. Cozile de câteva ore din faţa băncilor şi preţurile în creştere din bazarele Kabulului au subliniat îngrijorările privind o criză economică majoră.

Afganistanul are nevoie disperată de bani, dar în ciuda asigurărilor din partea noului şef al băncii centrale numit de talibani, este puţin probabil ca talibanii să aibă acces rapid la cele aproximativ 10 miliarde de dolari în active deţinute în străinătate de banca centrală afgană.

Afganistanul ar putea primi un sprijin de la EST

Zabiullah Mujahid, un purtător de cuvântal noului regim, a declarat ziarului italian la Repubblica că China este „partenerul principal” şi că are asigurări că “guvern chinez este gata să investească şi să reconstruiască ţara”.

“Deţinem mine bogate de cupru, care, graţie chinezilor, vor fi modernizate. În cele din urmă, China reprezintă biletul nostru pentru pieţele din întreaga lume”, a mai precizat Zabiullah Mujahid.

Întrebat despre relaţia talibanilor cu Rusia, el a spus că relaţiile cu Moscova sunt „în principal politice şi economice. Rusia continuă să medieze pentru noi şi împreună cu noi condiţiile pentru o pace internaţională”.
 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu