talibani noi ordine

Uniunea Europeană este pregătită să colaboreze cu noul guvern taliban din Kabul.

“Pentru a sprijini populaţia afgană, va trebui să colaborăm cu noul guvern din Afganistan”, a declarat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor de externe ai UE în Slovenia. El a descris un „angajament operaţional”, care nu ar constitui în sine recunoaşterea formală a guvernului taliban şi ar „creşte în funcţie de comportamentul acestui guvern”.

Borrell a spus că eventuala colaborare cu noul guvern ar fi condiţionată de respectarea unor condiţii.

Guvernul taliban trebuie să împiedice ţara să devină din nou o casă pentru militanţii islamişti, aşa cum a fost în precedenta perioadă când talibanii au fost la putere. Trebuie să respecte drepturile omului, statul de drept şi libertatea mass-media şi ar trebui să negocieze cu alte forţe politice un guvern de tranziţie. Borrell a declarat că noul guvern din Kabul trebuie să acorde acces gratuit la ajutorul umanitar, respectând procedurile şi condiţiile de livrare ale UE.

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat că depinde de talibani cât de rapid vor fi dezgheţate ajutorele pentru dezvoltarea ţării.

“Am auzit multe remarci în zilele trecute, dar vom măsura talibanii prin acţiunile lor, nu prin cuvintele lor”, a declarat Maas.

„Vrem să evităm o criză umanitară, motiv pentru care trebuie să acţionăm rapid”, a adăugat Heiko Maas.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu