valea sacra a incasilor
FOTO: Profimedia Images

Un  dintre cele mai frumoase locuri din lume este canionul peruvian aflat în valea sacră a incașilor din Peru, la mare altitudine și cu acces anevoios. Superbul canion este plin cu bazine de forme geometrice neregulate, cu apă sărată. De altfel, sarea este extrasă de aici încă de pe vremea imperiul incaș.

 

Saline se află în apropiere de micul oraș Maras, de la care și-au luat și numele, la 40 de kilometri de Cusco. Sunt între 3.000 și 5.000 de lacuri sărate, aflate în proprietatea unor familii din zonă, unele dintre ele fiind neutilizate.

FOTO: Profimedia Images

 

Aceste lacuri pline se sare, dispuse ca niște trepte inegale, oferă o priveliște spectaculoasă, devenind unul din principalele puncte turistice din Peru.

Încă de pe vremea incașilor sarea a fost obținută prin evaporarea apei sărate venită printr-un curent de apă subterană care este direcționat de o rețea de canale ce trece pe sub vechile lacuri.

Jmhhc2g9Y2VhMTBhYzc4Nzc2NDNhMWNlZDQyMGE0YmQ0MTU3OWQ
FOTO: Profimedia Images

Cele mai multe lacuri au aproximativ 4 metri pătrați și adâncimea de 30 de centimetri. Altitudinea acestor lacuri terasate scade ușor, astfel încât apa trece prin fiecare dintre ele.

Jmhhc2g9ZWZjN2YzMDBjMDhjMDFjZTRiY2Y3NTdlNDkzMDJmMWE
FOTO: Profimedia Images

 

Când apa începe să se evapore sub acțiunea căldurii solare și sarea formează cristale pe pereții bazinului, proprietarul oprește trecerea apei, astfel încât cea existentă să se evapore complet, după care sarea se ia în forma în care se afla, se ambalează și se vinde.

FOTO: Profimedia Images

După extragere, apa sărată este lăsată din nou să curgă în bazin.

Jmhhc2g9ZWM1OTI3Yjk4NWI3YzI5YzFiZjc3MmI5Y2Q1NWFmNDY
FOTO: Profimedia Images

Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.