Iohannis le poate lua privilegiile predecesorilor săi care au colaborat cu securitatea

0 366

Iohannis le poate lua privilegiile predecesorilor săi care au colaborat cu securitatea.

Camera Deputaților a adoptat, cu 264 voturi “pentru”, 3 “împotrivă” şi 11 abţineri, proiectul de lege care prevede că foștii șefi ai statului român care au colaborat cu Securitatea pierd beneficiile pe viață, conferite prin legea 406/2001.
Inițiativa votată astăzi merge la promulgare.

Legea aprobată astăzi poate fi atacat la Curtea Constituțională. În cazul în care este promulgată de președintele Iohannis și va fi publicată în Monitorul Oficial, anulează următoarele drepturi:

  • folosirea gratuita a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier și un post de secretar;
  • o indemnizaţie lunară, egală cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
  • servicii de paza şi protecţie, precum şi folosinţă gratuita a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază.

În baza legii 406/2001, își pierdeau drepturile respective numai ”persoana căreia i-a încetat calitatea de şef al statului român ca urmare a săvârşirii unei infracţiuni pentru care a fost condamnata definitiv sau ca urmare a demiterii din funcţie prin referendum”.

Pe 20 septembrie 2019, judecătorii Curții de Apel București au stabilit că fostul președinte Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea comunistă, însă decizia nu este definitivă. Băsescu a făcut recurs, iar procesul de rejudecare va începe pe 5 noiembrie, la Secția de contencios administrativ a Instanței Supreme, scrie Biziday.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.