Criză în Afganistan – Nouă din zece familii nu au destulă mâncare

522

Criză în Afganistan – Peste nouă din zece familii din Afganistan nu au destulă de mâncare, a atenţionat ONU.

Circa 93% din gospodăriile afgane nu au suficientă mâncare în cele 34 de provincii din ţară, potrivit unei anchete telefonice realizată de Programul Alimentar Mondial (PAM) între 21 august, la o săptămână după căderea Kabulului în mâinile talibanilor, şi 5 septembrie, transmite Agerpres.

„Trei familii din patru reduc porţiile sau împrumută alimente şi cumpără mâncare mai ieftină, renunţând la alimente mai nutritive ca lactatele, carnea sau legumele”, a  precizat Anthea Webb, directoare regională adjunctă a PAM pentru Asia-Pacific, prin videoconferinţă din Bangkok, în cadrul unui briefing la birourile ONU de la Geneva.

Situaţia din Afganistan era deja critică din cauza pandemiei şi a secetei, dar greutăţile în ce priveşte accesul la lichidităţi, după instalarea talibanilor, au înrăutăţit şi mai mult situaţia şi au determinat creşterea preţurilor la produsele de primă necesitate.

„Proporţia gospodăriilor care au recurs la stratageme extreme pentru a compensa (lipsa hranei) s-a dublat”, a subliniat Webb, dând ca exemplu situaţii când părinţii renunţă la mâncare pentru a-şi putea hrăni copiii.

Insecuritatea alimentară era deja foarte răspândită în Afganistan încă de dinainte de 15 august, dată la care talibanii au intrat în Kabul, 81% dintre gospodării afirmând că nu le ajunge mâncarea. Însă acum, de exemplu, familiile care înainte de căderea Kabulului îşi permiteau o dată pe săptămână alimente bogate în proteine, precum lactatele sau carnea, au ajuns în prezent să şi le permită doar o dată la două săptămâni, a indicat responsabila PAM.

Numai PAM are nevoie de 200 de milioane de dolari până la sfârşitul lui 2021 pentru a ajuta 14 milioane de afgani, dintr-o populaţia totală de 38 de milioane de oameni.

Conferinţa ministerială care se va reuni luni la Geneva, în prezenţa secretarului general al ONU, Antonio Guterres, urmează să reunească circa 40 de miniştri din ţările membre, o mică parte dintre ei venind personal, precum şi responsabili ai principalelor agenţii ale ONU active în Afganistan.

Cele 606 milioane de dolari solicitate de ONU cuprind 413 milioane de dolari care nu au fost încă colectate la apelul precedent, restul de 193 de milioane fiind destinate noilor necesităţi ivite după revenirea la putere a talibanilor, potrivit Biroului pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), scrie Digi24.

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.