gil shaham 7 photo credit chris lee 2020 scaled 1

Unul dintre cei mai importanți violoniști ai lumii, multi-premiat cu „Grammy”, Gil Shaham, va susține un recital în cadrul Festivalului Enescu, în Sibiu. La Sibiu vor ajunge și „pianista-minune” Yuja Wang și Mahler Chamber Orchestra, un colectiv nomad format din 54 de muzicieni.

Duminică, 12 septembrie, Gil Shaham va susține un recital excepțional la Biserica Romano Catolică „Sfânta Treime”, fiind unul dintre cei mai buni violoniști contemporani din lume, câștigător de premii Grammy.

Gil Shaham este un artist desăvârșit din înalta ligă a muzicii clasice, poziție confirmată inclusiv de câștigarea mai multor premii Grammy, un premiu Grand Prix du Disque, Diaspon d’Or și Gramaphone Editor’s Choice și, nu în ultimul rând, premiul Avery Fisher Carrer Grant pentru măiestria dovedită pe cele mai mari scene ale lumii.

La vârsta de 10 ani, Shaham a debutat ca solist la Jerusalem Symphony, dirijată de violonistul Alexander Schneider. După mai puțin de un an, Shaham a cântat cu cea mai importantă orchestră din Israel, Filarmonica Israelului, care a fost dirijată de Zubin Mehta. La vârsta de 11 ani, în 1982, Shaham a câștigat primul premiu la Concursul Claremont și a fost admis la Școala Juilliard din New York.

A susținut sute de recitaluri expresive pe cele mai mari scene ale lumii, o mare parte dintre ele fiind alături de orchestre de renume din Berlin, Boston, Chicago, Israel, Los Angeles, New York sau Paris, dovedind astfel măiestria de neegalat.

„Artistul ne va impresiona live la Sibiu prin tehnica impecabilă, căldura interpretării și repertoriul vast, punctând opere de rezonanță, ce poartă semnătura unor importanți compozitori: Sebastian Bach, Sergei Prokofiev, Scott Wheeler, Max Raimi și Reena Esmail”, anunță organizatorii.

Marți, 14 septembrie, pianista-minune Yuja Wang și Mahler Chamber Orchestra, un colectiv nomad format din 54 de muzicieni, se alătură într-un regal al muzicii clasice pe scena Sălii Thalia.

Yuja Wang are o înțelegere muzicală acută și o profunzime emoțională ce au consacrat-o drept unul dintre cei mai buni interpreți din lume. Wang a atras atenția internațională pe scară largă în martie 2007, când a înlocuit-o din scurt pe Martha Argerich în spectacolul – Concertul pentru pian nr. 1 al lui Tchaikovsky cu Boston Symphony Orchestra.

Din acel moment, în doar câteva sezoane, lucra cu dirijori de cel mai înalt calibru.

Este puternic apreciată de critici pentru coloristica și profunzimea interpretării, fiind descrisă în nenumărate rânduri ca „unul dintre cei mai talentați, captivanți și chiar fascinanți artiști de pe scena mondială”.

Mahler Chamber Orchestra, unul dintre cele mai apreciate ansambluri pe plan mondial, a fost înființat în 1997. De atunci funcționează ca un colectiv nomad format din 54 de muzicieni din 20 de țări, care se unesc pentru tururi în întreaga lume.

În ultimii ani, au participat la realizarea producției de operă Written on Skin, lansată la Festivalul d’Aix en Provence sub bagheta compozitorului George Benjamin. Sesiunea Mahler Chamber Orchestra din 2018/19 începe cu prezența sa anuală la Festivalul de la Lucerna.

În prima jumătate a sezonului, Mahler Chamber Orchestra participă la un turneu european extins, de zece concerte, cu renumitul dirijor Gustavo Dudamel; scoate în evidență opera compozitorului George Benjamin, cu spectacole la Filarmonica din Berlin și la Elbphilharmonie Hamburg, în special prin capodopera sa, Scrispepiele. A câștigat premii importante de-a lungul timpului, inclusiv un premiu Beethoven Journey cu pianistul Leif OveAndsnes și premiul “Diapason d’Or”.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu