Companiile de energie electrică sunt obligate să citească contorul la timp, altfel clienții vor fi despăgubiți

1.736

Companiile de  electricitate și gaze naturale vor fi obligate să citească la timp contoarele abonaților săi. În caz contrar, riscă să le plătească compensații, potrivit unor proiecte puse de ANRE în dezbatere publică. Masura s-a luat după ce mii de oameni s-au plâns că au primit facturi uriașe după regularizare. 

 

În cazul standardului de performanță pentru distribuția energiei electrice, principalele modificări se referă la includerea unor prevederi explicite privind obligația operatorilor de distribuție referitoare la periodicitatea citirii indexurilor grupurilor de măsurare în cazul clienților finali și ai prosumatorilor, respectiv în cazul asigurării accesului utilizatorilor integrați în sisteme de măsurare inteligentă la datele istorice de consum (date de măsurare). De asemenea, proiectul includee prevederi privind acordarea de compensații utilizatorilor în cazul depășirii perioadei de citire/lipsei accesului la datele istorice de consum, arată un comunicat al ANRE.

 

În cazul standardului de performanță pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale, principalele modificări se referă la modificarea/redefinirea unor indicatori de performanță pentru activitățile operatorului de distribuție a gazelor naturale cu privire la măsurarea gazelor naturale, periodicitatea citirii indexului echipamentului de măsurare, regularizarea diferențelor dintre alocări și cantitățile de gaze distribuite. De asemenea, se referă și la racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale, precum și la modificări ale compensațiilor pe care operatorul are obligația de a le plăti pentru neîndeplinirea indicatorilor.

 

A fost introdusă și obligația operatorului de distribuție de a transmite utilizatorului o informare cu privire la dreptul acestuia de a primi compensații pentru nerespectarea prevederilor din standard și cu privire la situațiile în care operatorul sistemului de distribuție este obligat să acorde compensații.

 

„Modificările vor contribui la evitarea emiterii unor facturi aferente consumurilor de energie electrică și gaze naturale ale clienților finali în baza unor estimări, ca urmare a citirilor efectuate cu întârziere față de termenele prevăzute în reglementări. Astfel, perspectiva plății unor compensații clienților finali va duce la stimularea operatorilor de distribuție în vederea realizării citirilor grupurilor de măsurare la termenele prevăzute de reglementările în vigoare”, arată ANRE.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
2 Comentarii
  1. mai intreaba-l pe google daca nu cunosti forma corecta a cuvintelor scrie

    „Companiile de energie electrică sunt obligate să citească contuarul la timp” LOL…

  2. Dragos scrie

    Contorul, nu contuarul… bată-l cucu’!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.