Reacția talibanilor după ce s-a zvonit că liderul lor a murit

617

Talibanii au respins zvonurile conform cărora liderul lor, Mullah Baradar, ar fi murit.

Reacția vine după ce în mediul online a început să circule informația că a fost împușcat mortal în timpul unei confruntări la palatul prezidențial din Kabul. Talibanii insistă că se află de fapt în Kandahar, pentru a se întâlni cu liderul suprem al grupului. Speculațiile au fost amplificate după ce islamiștii au oferit ca „dovadă“ doar o înregistrare audio și o hârtie scrisă de mână.

Talibanii au fost nevoiți să nege faptul că liderul adjunct Mullah Baradar este mort după ce au apărut mai multe zvonuri că a fost ucis în timpul unui schimb de focuri cu rivalii săi politici, scrie Daily Mail.

Talibanii au insistat astăzi că Baradar se află în provincia Kandahar, unde se întâlnește cu liderul suprem al grupului, Mawlawi Hibatullah Akhundzada, pentru a discuta despre viitorul Afganistanului, după ce SUA s-au retras.

Totuși, zvonurile de pe rețelele sociale arată că acesta a fost ucis vineri într-o luptă armată în palatul prezidențial din Kabul, care a izbucnit în timpul unei întâlniri cu familia Haqqani, despre care se spune că este puternică și nemiloasă.

Pentru a combate informațiile, talibanii au oferit până acum o hârtie scrisă de mână și o înregistrare audio, drept dovadă că Baradar este în viață, însă efectul a fost nedorit, amplificând speculațiile.

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Mohammad Naeem, a oferit luni înregistrarea audio. În înregistrare, un bărbat care se dă drept Baradar acuză „propagandiștii mass-media“ că au răspândit zvonuri false despre el, insistând: „Eu și toți colegii mei suntem OK“.

Au existat știri în mass-media despre moartea mea. În ultimele nopți am fost plecat în excursii. Oriunde aș fi în acest moment, suntem cu toții bine, toți frații și prietenii mei. Mass-media publică întotdeauna materiale prin care fac propagandă falsă. Prin urmare, respingeți toate aceste minciuni. Vă confirm 100% că nu există nicio problemă și nu avem nicio problemă“, spune Baradar în înregistrarea audio.

Înregistrarea a fost postată pe Twitter la câteva ore după ce a fost oferită și o hârtie scrisă de mână, insistând că Baradar este în viață. Mesajul, care nu a fost semnat de Baradar, ci de un deputat, Mawlawi Musa Kaleem, neagă faptul că ar fi avut loc un schimb de împușcături la palat și arată că Baradar se află la Kandahar.

Muhammad Suhail Shaheen, unul dintre cei mai înalți purtători de cuvânt ai grupului, cu sediul la Kabul, a spulberat și el zvonurile: „Rapoartele despre rănirea sau uciderea lui Mullah Baradar Akhund sunt nefondate și nu sunt adevărate, le resping categoric“.

Zvonurile despre Baradar au început să circule săptămâna trecută, când talibanii și-au anunțat noul guvern și l-au numit vicepremier. Speculațiile s-au intensificat atunci când liderii talibani s-au întâlnit duminică cu delegați înalți din Qatar la Kabul, iar Baradar a lipsit în mod evident de la întâlnire.

Baradar este unul dintre membrii fondatori ai regimului taliban și a fost adjunct al primului său lider, Mullah Omar, care a murit în 2013 din cauza tuberculozei, relatează Aleph News.

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.