statuie brukenthal 4

Amplasarea în Piața Mare a Sibiului a statuii lui Samuel von Brukenthal iscă scandaluri cu iz naționalist. După ce sâmbătă s-a anunțat protest la Sibiu (VEZI AICI DETALII) pentru înlăturarea statuii, deputatul PSD Daniel Ghiță cere explicații reprezentanților Primăriei Sibiu față de legalitatea amplasării statuii.

”Numeroși români consideră neavenită amplasarea acestei statui, având în vedere ca baronul Samuel von Brukenthal a fost guvernatorul Transilvaniei în timpul reprimării sângeroase a răscoalei din 1784 a țăranilor iobagi români din această provincie, care a culminat cu execuția atroce, prin tragere pe roată, a principalilor conducători, Horea și Closca.
Alături de execuția plină de cruzime a lui Horea și Cloșca, nedemnă de un guvernator adept a iluminismului, în memoria colectivă a românilor a rămas faptul că în cursul represiunii au fost ucisi mii de țărani români din Transilvania.
Conform prevederilor articolului 5 din Legea nr.120/2006 (Legea monumentelor de for public), amplasarea monumentelor de for public trebuie să se realizeze cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare privind urbanismul şi autorizarea executării lucrărilor de construcţii, precum şi cu avizul privind concepţia artistică a monumentului de for public, emis de Ministerul Culturii sau, după caz, de serviciile deconcentrate ale acestuia, în baza analizei realizate de Comisia Naţională pentru Monumentele de For Public, respectiv de comisiile zonale pentru monumentele de for public.
În temeiul prevederilor articolului 112, alineatul 1 din Constituția României și ale articolului 198 din Regulamentul Camerei Deputaților, avizul privind concepția artistică a statuii baronului Samuel von Brukentahl și vă solicit să-mi comunicați dacă Primăria municipiului Sibiu sau Consiliul Local al Municipiului Sibiu au solicitat și au obținut de la Ministerul Culturii și Identității Naționale dacă a fost realizată o analiză în acest sens de către Comisia Națională pentru Monumentele de For Public.
Totodată, vă solicit să-mi comunicați numărul și data eliberarii certificatului de urbanism și autorizației de construire emise de Consiliul Local al Municipiului Sibiu pentru aceasta statuie.”, este solicitarea deputatului, postată pe pagina sa de Facebook.

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu