La doi ani și jumătate după incendiu, încep lucrările de restaurare a catedralei Notre-Dame

526

La doi ani și jumătate după incendiu, au început lucrările de securizare şi de consolidare la catedrala Notre-Dame din Paris, potrivit AFP.

Pe 15 aprilie 2019, un incendiu a devastat turla din lemn a catedralei Notre-Dame din Paris, unul dintre cele mai vizitate monumente din Europa. Fleşa s-a prăbuşit şi o mare parte din acoperiş a fost transformat în cenuşă, incident care a creat un val de emoţii la nivel mondial.

„Lucrările de securizare şi de consolidare a catedralei Notre-Dame din Paris, care au debutat pe 16 aprilie 2019, a doua zi după incendiu, au fost aduse la bun sfârşit conform calendarului stabilit”, a anunţat instituţia publică însărcinată cu conservarea edificiului într-un comunicat, transmite Agerpres.

„Catedrala este în acest moment deplin securizată” în urma unei etape care a cuprins în principal demontarea schelelor care se aflau pe clădire în momentul incendiului, „demontarea orgii, curăţarea a două dintre capele, plasarea unor elemente de susţinere din lemn dedesubtul contraforţilor, degajarea şi sortarea vestigiilor, precum şi securizarea punctului de intersecţie cu transeptul”, se mai explică în comunicat.

În paralel, „faza de restaurare a fost pregătită în mod activ şi este acum ferm angajată înaintea lansării, în această iarnă, a primelor lucrări de restaurare”, se mai precizează în document.

Preşedintele Emmanuel Macron a promis că edificiul va fi reconstruit într-o perioadă de cinci ani. Lucrările nu vor putea fi finalizate în acest interval. În schimb, monumentul trebuie redat circuitului religios până pe 16 aprilie 2024, când este preconizată celebrarea unei slujbe în naos, a anunţat în decembrie 2020 generalul Georgelin, preşedintele instituţiei însărcinate cu reconstrucţia catedralei.

Urmează în scurt timp lansarea unei licitaţii pentru selectare companiilor care vor lua parte la lucrările de restaurare şi a unei „companii care să realizeze curăţarea în profunzime a zidurilor interioare şi a podelelor catedralei la începutul acestei luni”, scrie Digi24.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.