gaze naturale
Sursa: buzaulinreportaje

Preţurile mari ale gazelor naturale în Europa ar putea atinge noi maxime din cauza nivelurilor scăzute ale stocurilor, a declarat vineri Alexei Miller, şeful Gazprom, citat de Reuters. 

 

Miller a mai declarat la o conferinţă online că cererea de gaze naturale creşte, iar în prezent depozitele din Europa sunt cu 22,9 miliarde de metri cubi sub nivelul normal.

 

„Europa va intra în perioada de toamnă – iarnă cu lipsuri în depozitele subterane”, a spus el. „Desigur, situaţia are un impact asupra preţurilor şi vedem că preţurile din Europa au depăşit toate recordurile posibile. Este chiar posibil să bată recordurile pe care le-au atins deja”.

 

Preţurile spot ale gazelor la hub-ul olandez TTF, un punct de referinţă european, s-au triplat anul acesta, antrenând şi creşterea preţurilor la energia electrică.

Miller a reiterat faptul că Gazprom îşi respectă în totalitate obligaţiile de furnizare şi că compania este pregătită să pompeze mai mult gaz dacă este necesar.

 

Gazprom urmează să îşi dubleze capacitatea de export de gaze către Europa prin Marea Baltică după ce a anunţat săptămâna trecută finalizarea conductei Nord Stream 2 către Germania. Cu toate acestea, are încă nevoie de aprobarea operaţională din partea Germaniei, un proces care va dura până la patru luni.

 

Nord Stream 2 s-a confruntat cu sancţiuni din partea Statelor Unite şi cu critici din partea altor ţări care se tem de creşterea dependenţei Uniunii Europene de importurile de energie din Rusia. Noua conductă ar putea permite Moscovei să oprească livrările de gaze prin Ucraina, privând Kievul de taxele de tranzit.

 

Miller a mai spus că pieţele asiatice sunt mai atractive pentru aprovizionarea cu gaze, în ciuda preţurilor record în Europa.

Gazprom a livrat mai mult de 10 miliarde de metri cubi de gaz către China de când au început livrările, în decembrie 2019, prin conducta Power of Siberia, a spus şeful companiei.

 

El a mai spus că se aşteptă ca China să importe în total 160 miliarde de metri cubi de gaze din diverse surse în 2021.

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns