flacara aragaz gaz

Stocurile europenne de gaze naturale sunt la cel mai scăzut nivel din cel puțin 10 ani înainte de sezonul de iarnă, exacerbând riscul unor creșteri suplimentare ale prețurilor, afalte deja la niveluri deja ridicate, scrie Reuters.

În țările europene și Marea Britanie, depozitele sunt în prezentla o capacitate de 72% pline, comparativ cu 94% anul trecut și 85% în medie în ultimii 10 ani, pe baza celor mai recente date ale Gas Infrastructure Europe.

Stocurile de gaze sunt utilizate drept tampon în momente de cerere ridicată și aprovizionare scăzută. Nivelurile scăzute observate acum sunt un motiv de îngrijorare, spun observatorii pieței.

„Prognozați că stocurile europene vor fi de aproximativ 78% din normal la 1 octombrie, când vom intra în sezonul de iarnă”, a spus Russell Hardy, director executiv al firmei de tranzacționare a energiei Vitol.

Depozitele de gaze au fost golite iarna trecută din cauza cererii puternice, exacerbată de generarea relativ redusă de energie regenerabilă și de cererea puternică de energie, a declarat pentru Reuters James Huckstepp, analist la S&P Global Platts. „Cererea de energie și gaze a fost, de asemenea, puternică în Asia, ceea ce îndepărtează LNG de Europa. Acest lucru s-a combinat cu o criză globală a aprovizionării și cu injecții limitate în această vară, ducând la stocuri scăzute la un nivel record”, a adăugat el.

Situația a dus la creșterea prețurilor de referință ale gazelor în Marea Britanie și la hub-ul olandez TTF – piața cheie a gazelor din Europa – la niveluri record.

Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.