city insurance 1

Păgubiții City Insurance își vor putea primii banii mai rapid, fără să aștepte ca instanța să declare definitiv falimentul companiei – proces care poate dura câteva luni bune –, iar noua limită maximă a despăgubirilor este de 500.000 de lei pe poliță – față de 450.000 de lei, per total polițe, ce prevedea legea anterior –, arată o ordonanță de urgență în acest sens publicată în Monitorul Oficial.

Guvernul a adoptat în ședința de miercuri o serie de modificări legislative ce privesc Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), în contextul insolvenței liderului pieței RCA, City Insurance.

„Ordonanța de urgență reglementează reducerea considerabilă a termenului de la care Fondul de garantare a asiguraților este îndreptățit să efectueze plăți către creditorii de asigurări, la 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei de retragere a autorizației de funcționare a asigurătorului, comparativ cu situația actuală în care creditorii de asigurări trebuie să aștepte o perioadă semnificativă de timp, respectiv până la momentul rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, implicit până la soluționarea unei eventuale căi de atac împotriva sentinței de deschidere a procedurii de faliment”, se arată în documentul publicat vineri în Monitorul Oficial.

Guvernul și-a motivat decizia urgenței cu privire la adoptarea acestui măsuri prin „riscul ca, în actuala conjunctură, disfuncționalitățile în obținerea de către păgubiți a resurselor necesare aferente costurilor reparațiilor să genereze tensiuni sociale și să determine propagarea efectelor negative ale falimentului iminent din sectorul asigurărilor în alte ramuri ale economiei naționale, precum industria auto, dar și să submineze încrederea populației în protecția oferită de asigurări și, în special, de asigurările obligatorii de răspundere civilă auto, cu riscul scăderii gradului de cuprindere în asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și de tramvaie la nivel național”.

Astfel, ordonanța publicată în Monitorul Oficial aduce două mari modificări.

Pe de o parte, Fondul de Garantare va putea face plățile cuvenite creditorilor de asigurări în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României a deciziei Autorității de Supraveghere Financiară de retragere a autorizației de funcționare și constatare a existenței indiciilor stării de insolvență a asigurătorului. Anterior, Fondul putea face plăți doar după ce o instanță declara definitiv falimentul companiei de asigurări, .

Pe de altă parte, plata de către Fond a creanțelor de asigurări se face în limita unui plafon de garantare de 500.000 lei. Acest plafon de garantare reprezintă nivelul maxim al garantării pentru o creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare încheiat de asigurătorul aflat în insolvență. Mai precis, păgubiții pot primi până la 500.000 de lei pentru fiecare poliță de asigurare încheiată. Anterior, plafonul maxim era de 450.000 de lei și se acorda per creditor, și nu pe fiecare poliță.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns