Anomalie la Sibiu - Clasele trec în online la câteva zile după ce un elev se infectează cu COVID
foto: arhivă

Zeci de profesori și sute de elevi din județul Sibiu s-au infectat cu coronavirus în prima lună a noului an școlar. Regula spune că, atunci când un copil este pozitiv la testarea pentru COVID-19, restul colegilor din clasa sa învață în sistem online. Trecerea de la „fizic” la „online” este însă extrem de greoaie și poate dura chiar și câteva zile, iar asta fiindcă procedura aplicată de Direcțiile de Sănătate Publică este complexă. Când un elev are simptome, părinții trebuie să anunțe medicul de familie, care mai apoi va lua legătura cu DSP pentru a fi testat. Testele cumpărate din farmacii și făcute acasă nu sunt recunoscute de legislația în vigoare.

De la debutul semestrului I al anului școlar 2021 – 2022, un număr de 180 de preșcolari și elevi au fost depistați pozitivi la virusul SARS-CoV-2. Drept urmare, începând de miercuri, 29.09.2021, în județul Sibiu un număr de 5.748 preșcolari și elevi (8,70%), din cei existenți în unitățile de învățământ, vor desfășura orele în sistem online.

În mod normal, atunci când un elev este confirmat pozitiv la testarea pentru coronavirus, restul colegilor de clasă nu mai merg la școală și continuă cursurile în sistem online. Uneori trec și câteva zile însă de când elevul confirmat rămâne acasă și până când restul clasei trece în online, iar asta fiindcă procedura aplicată de DSP-uri necesită respectarea mai multor pași.

CITEȘTE ȘI: Cele mai afectate școli de COVID din Sibiu 

Practic, când un elev are simptome, el rămâne acasă. Este obligatoriu să anunțe medicul de familie, care va solicita DSP-ului testarea acestuia. Dar, de multe ori, nu se procedează astfel. Părinții își testează copiii cu teste rapide cumpărate din farmacii, teste care nu sunt recunoscute de DSP.

„Testele antigenice rapide efectuate la domiciliu nu sunt recunoscute de legislația în vigoare, fiind obligatorie confirmarea cu test rapid sau RT-PCR efectuat la domiciliu de către un echipaj de ambulanță sau într-o unitate sanitară cu acces la Corona-Forms, respectiv autorizată de către Ministerul Sănătății”, explică Krisztina Gaal, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu.

Așadar, dacă testul COVID nu este recunoscut, restul colegilor elevului bolnav continuă să meargă fizic la școală. Până când DSP-ul nu este anunțat, clasele nu trec în online. „Anomalia” se petrece în toată țara și inclusiv în Sibiu. De la testul rapid făcut acasă și până la testarea recunoscută trec zile întregi. În acest timp, crește riscul de infectare între colegii rămași în școală.

„Conform Ordinului comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, la apariția simptomatologiei specifice infecției cu virusul SARS-CoV-2, copilul este reținut acasă, se anunță medicul de familiei, care va face solicitare pentru testare la domiciliu către DSP Sibiu”, spune Gaal.

Ultima oră

Comentariul meu