000 9nw9p4
Sursa foto: www.france24.com

Cunoscutul Bernard Tapie, fostul ministru francez și om de afaceri controversat s-a stins din viață, astăzi, la ora 8:40, potrivit unui comunicat al familiei sale, anunță RFI. 

 

Tapie a fost un fost ministru socialist care a construit un imperiu sportiv și de media, dar care ulterior s-a confruntat cu o serie de probleme juridice.

El a făcut o avere la începutul carierei sale preluând companii falimentare cu metodecaracterizate drept dubioase și și-a etalat adesea averea, inclusiv prin cumpărarea unui iaht de 72 de metri și a clubului de fotbal Olympique de Marseille, care a câștigat campionatul francez în perioada în care era proprietar.

De asemenea, a fost suspectat de aranjarea de meciuri în prima ligă de fotbal din Franța.

A fost pentru scurt timp ministru al afacerilor urbane în guvernul lui Francois Mitterrand, în 1992.

Tapie a fost găsit vinovat într-o serie de cazuri de corupție și fraudă fiscală și a fost închis timp de cinci luni.

După eliberarea din închisoare, în 1997, Tapie a adăugat showbiz-ul la diversele sale activități, încercând să joace teatru și să găzduiască emisiuni radio și TV.

În 2012 a devenit, de asemenea, patron de presă, preluând cotidianul La Provence din sudul Franței și alte ziare.

Un caz de fraudă l-a urmărit pe Tapie zeci de ani, implicând o tranzacție extrem de controversată în valoare de 400 de milioane de euro acordată de o comisie guvernamentală de arbitraj, a cărei mărime a provocat o undă de șoc în Franța.

Comisia de arbitraj a considerat că Tapie a fost victima unei fraude atunci când și-a vândut participația la compania Adidas în 1993 băncii franceze de stat Credit Lyonnais, care s-a dovedit că a subevaluat marca de îmbrăcăminte sportivă.

Cazul a implicat-o și pe Christine Lagarde, pe atunci ministru de finanțe, care acum conduce Banca Centrală Europeană. Ea a fost găsită vinovată de “neglijență” în acest caz.

Modul în care Lagarde a gestionat cazul a stârnit suspiciuni că fostul său șef, Nicolas Sarkozy, pe care Tapie l-a susținut la alegerile prezidențiale din 2007, era favorabil omului de afaceri – acuzații pe care Sarkozy le-a negat vehement.

În toamna anului trecut, procesul de fraudă al lui Tapie a fost amânat din motive de sănătate precară, deoarece acesta suferea de un dublu cancer la stomac și de cancer la esofag.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu