Guvernul va prelungi cu 30 de zile starea de alertă

929

Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne, a declarat că Guvernul interimar va prelungi starea de alertă cu 30 de zile.

„Începând de ieri suntem un guvern interimar. Pe perioada interimatului, Guvernul emite doar acte normative necesare pentru administrarea treburilor publice. Astăzi, Guvernul se va reuni în şedinţă şi va adopta o Hotărâre de Guvern prin care va prelungi cu 30 de zile starea de alertă”, a declarat Bode la sediul MAI.

El a explicat că un Guvern interimar poate prelungi starea de alertă prin Hotărâre de Guvern, iar conform Constituţiei, hotărârile se emit pentru organizarea executării legilor.

„Legile care stau la baza adoptării Hotărârii de Guvern de prelungire a stării de alertă sunt Legea 55/2020, Legea 136. Aceste legi prevăd deja care sunt măsurile pe care să le ia Guvernul prin Hotărâre de Guvern atunci când este demis sau când este cu puteri depline”, a mai spus Bode.

Potrivit ministrului de Interne, măsurile legale pe care le poate lua Guvernul în cazul pandemiei de COVID-19 sunt prevăzute în Legea 55/2020 şi pot evolua în funcţie de situaţia epidemiologică.

„Guvernul, fie că vorbim de Guvern cu puteri limitate, cum suntem noi acum, fie că vorbim de Guvern cu puteri depline, nu poate adopta măsuri restrictive asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale dacă restricţiile nu sunt deja prevăzute în lege. Prin Hotărârea de Guvern de prelungire a stării de alertă nu se promovează politici noi, ci doar se stabilesc, în concret, măsurile specifice unei perioade de maxim 30 de zile, prelungirea care are la bază o analiză obiectivă a factorilor de risc (…), care sunt la rândul lor prevăzuţi în Legea 55/2020”, a mai explicat Lucian Bode, scrie Agerpres.

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.