Săptămâna de patru zile lucrătoare din ce în ce mai implementată – Ce țară vrea s-o adopte

724

Săptămâna de patru zile lucrătoare este din ce în ce mai dorită. Belgia ar putea fi următoarea țară care va aborda această metodă.

Guvernul belgian pregăteşte o largă serie reforme pentru piaţa muncii.

„Criza coronavirus a schimbat radical modul în care lucrăm. Obiectivul este de a oferi unui lucrător mai multă flexibilitate pentru a-şi organiza săptămâna de lucru”, a declarat pentru POLITICO un purtător de cuvânt al ministerului belgian al economiei şi muncii.

O mai mare flexibilitate a programului de lucru ar putea reduce numărul de zile lucrătoare pe săptămână, de la cinci la patru. În propunerea belgiană, numărul de ore de lucru ar rămâne acelaşi. Pentru a beneficia de o zi liberă suplimentară, angajaţii ar trebui să lucreze aproximativ 9,5 ore pe zi, pentru a acoperi norma întreagă care avariază între 38 şi 40 de ore pe săptămână.

Potrivit purtătorului de cuvânt, consensul cu privire la propunere creşte în rândul coaliţiei guvernamentale din Belgia, formată din şapte partide. Odată ce guvernul federal se angajează să implementeze acest lucru, va fi elaborat un concept mai detaliat.

Cadrul pentru săptămâna de lucru de patru zile va fi creat împreună cu reprezentanţi ai industriei şi ai sindicatelor. Dacă există un consens în mediul economic şi politic din Belgia, planul ar putea deveni lege în cel puţin şase luni.

Discuţiile despre reducerea numărului de zile lucrătoare pe săptămână au câştigat un impuls din ce în ce mai mare în ultimii ani. Un studiu pe scară largă desfăşurat între 2015 şi 2019 în Islanda a arătat că productivitatea a rămas aceeaşi, iar lucrătorii au resimţit mai puţin stres şi epuizare, scrie Mediafax.

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.