Cinci mașini care vor dispărea în 2022. Care este motivul eșecului comercial

3.052

Datorită schimbării accelerate a pieței auto globală, multe mașini vor dispărea în 2022.  Factorii sunt multipli. Electrificarea, digitalizarea care necesită investiții colosale, pandemia de coronavirus, criza de microcipuri, toate au avut cate un cuvânt de spus în schimbarea pieței auto.

 

Motorul cu ardere internă este pe lista neagră şi va fi eliminat treptat din producție, fiind considerat incompatibil cu protecția climei. Vicepreşedintele Comisiei Europene însărcinat cu Pactul Verde al UE, Frans Timmermans, a declarat, recent, că va prezenta anul viitor o propunere de retragere de pe piaţă a celor mai poluante mașini.

 

„Fie că sunt autoturisme, furgonete sau camioane, când retragi vehiculele poluante vor sosi pas cu pas vehiculele cu emisii zero. Trebuie să fie o abordare pas cu pas, nu putem avea vehicule cu emisii zero de azi pe mâine. Dar putem avea programe de retragere de pe piaţă a vehiculelor cele mai poluante cât mai rapid posibil″, a punctat vicepreședintele Comisiei Europene.

 

Dacă unele autoturisme dispar din motive administrative, unele modele dispar doborâte, pur și simplu, de piață, din cauza faptului că cererile sunt scăzute. Așa încât, anumite mașini mici vor dispărea în detrimentul unor mașini mai scumpe, mai luxoase sau a SUV-urilor.

 

Iar în anul 2022, “cantitatea de mașini SUV electrice sau pe bezina care vor apărea pe piață este una imensa. De la Volskwagen ID 4, până la Jeep Grand Wagoneer, trecând pe la Nissan Qashqai sau Ford Bronico, numărul de noi mașini SUV care vor apărea este destul de mare” au exxplicat cei de la odat.ro.

 

Care sunt modele care fac loc SUV-urilor

 

  1. Kia Rio – este o mașină aflată la final de carieră și care nu va fi reînnoită sau restilizată, fiind unul din acele modele Kia care nu intră în preferințele șoferilor. „Cei de la Kia s-au lăudat că vor pastra Rio în catalog, însă acest model vă dispărea curând”;
kia rio
Sursă foto: ziare.com

 

  1. Chevrolet Spark – același lucru s-ar putea întâmpla și cu acest model, “cea mai mică mașină de pe piață de când au dispărut și mașinile Smart Fortwo sau Fiat 500, chiar daca vânzările sunt în ușoară creștere, fenomen explicat prin abandonarea modelelor de Sonic, Volt sau Cruze”;
chevrolet spark
Sursă foto: ziare.com

 

  1. Fiat 500 X – este mașina condamnata la dispariție din cauza vânzărilor din ce în ce mai scăzute. “Chiar dacă strategii de la FCA/Stellantis refuza să comenteze, mai mulți concesionari au confirmat, din păcate, moartea iminentă a modelului și deci și a mărcii, deoarece și modelele 500 L și 124 Spider, au fost și ele oficial abandonate pentru anul 2021. Sălile de expoziție pentru Fiat, se pare, vor fi înlocuite sau transformate în spatii dedicate pentru mașinile Jeep, care vor veni cu 3 modele noi în anul 2022”.
fiat
Sursă foto: ziare.com

 

  1. Mazda CX-3 – acest model este un eșec comercial. Spre exemplu, în SUA vânzările sunt dramatice. “Și din cauza faptului că piață americană dictează, în general, ce se întâmplă și în Europa, s-ar putea ca, în curând, modelul CX-3 să dispară din cataloage”.

 

madza
Sursă foto: ziare.com

 

  1. Toyota CH-R – “un model care inițial trebuia să poarte ecusonul Scion, însă care a fost transferat repede la Toyota, din cauza abandonului mărcii. Și din cauza faptului că nu oferea o tracțiune integrală și că opțiunile sale erau prea limitate” nu a putut să se apere sau să se impună pe o piață puternic concurențială.
toyota chr
Sursă foto: ziare.com

 

De asemenea, producția Renault urma să scoață de pe piață modelele Espace, Scenic și Talisman, aceiaşi soartă având inclusiv Berlina Fluence și Megane, chiar și modelul electric Zoe.

 

Așadar, producătorii de mașini se vor afișa cu mai puţine monovolume şi berline pentru a da prioritate crossover-urilor şi SUV-urilor.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.