stalpi iluminat centrul istoric 2

Reţeaua de electricitate a Libanului s-a închis în totalitate. Întunericul s-a lăsat peste Liban după ce cele două centrale principale ale ţării au rămas fără combustibil, potrivit mai multor raporte.

 

Centralele Al Zahrani şi Deir Ammar au încetat să funcţioneze după ce aparent stocurile de motorină s-au epuizat, iar producţia de energie a scăzut sub 200 de megawaţi.

Întreruperea va continua cel putin cateva zile, precizează Reuters, citand o sursă oficiala.

Libanul se luptă cu o lipsă de combustibil care a forţat multe întreprinderi să se închidă şi a lăsat oamenii să se bazeze pe piaţa neagră.

Oamenii au făcut cozi de kilometrii pentru a-şi alimenta vehiculele. Lipsa combustibilului a dus în unele cazuri la violenţă.

Situaţia combustibilului face parte dintr-o criză mai amplă, agravată de corupţie şi proastă guvernare, care afectează aproape fiecare parte a vieţii în Liban.

ONU estimează că 78% din populaţia ţării trăieşte în sărăcie, cu un şomaj în creştere şi o monedă care este în cădere liberă. Hiperinflaţia care a scăzut valoarea monedei la minime istorice a condus populaţia şi companiile să folosescă dolarul sau alte valute în tranzacţiile de zi cu zi.

Banca Centrală din Liban însă mizează încă pe moneda locală şi nu eliberează credite şi subvenţii în dolari. Lipsa valutei străine pentru companiile din domeniul energetic şi farmaceutic face dificilă plata unor furnizori de combustibil şi medicamente.

În august, cel puţin 20 de persoane au fost ucise şi alte 79 de rănite după ce un rezervor de combustibil a explodat într-un depozit ilegal din nordul Libanului.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu