Studiu promițător – Tratament împotriva cancerului care distruge tumorile bolnavilor în fază terminală

2.317

Descoperire făcută de oamenii de ştiinţă – Un nou tratament împotriva cancerului poate distruge tumorile pacienților bolnavi în fază terminală de cancer la cap şi gât.

Exclusiv: combinarea medicamentelor de imunoterapie s-a dovedit a fi un tratament eficient, cu mai puţine efecte secundare decât chimioterapia

În cadrul unui studiu de referinţă, un cocktail de medicamente de imunoterapie a folosit sistemul imunitar al pacienţilor pentru a distruge propriile celule canceroase şi a determinat „o tendinţă pozitivă în ceea ce priveşte supravieţuirea”, potrivit cercetătorilor de la Institutul de Cercetare a Cancerului (ICR) din Londra şi de la Royal Marsden NHS Foundation Trust.

Un pacient, care se aştepta să moară în urmă cu patru ani, a povestit pentru The Guardian momentul „uimitor” în care asistentele l-au sunat la câteva săptămâni după ce s-a alăturat studiului pentru a-i spune că tumora sa „a dispărut complet”. Bătrânul în vârstă de 77 de ani nu mai are cancer şi a plecat săptămâna trecută într-o croazieră cu soţia sa.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că mixul de medicamente nivolumab şi ipilimumab a dus la o reducere a dimensiunii tumorilor la pacienţii bolnavi în fază terminală cu cancer la nivelul capului şi gâtului. La unii dintre ei, cancerul a dispărut cu totul, medicii fiind uimiţi să nu găsească niciun semn detectabil al bolii.

Potrivit experţilor, combinarea celor două medicamente de imunoterapie se dovedeşte a fi o nouă armă eficientă împotriva mai multor forme avansate de cancer. Rezultatele altor studii privind combinaţia de medicamente au sugerat anterior beneficii similare pentru pacienţii cu cancer de rinichi, de piele şi de intestin în fază terminală.

Pe lângă creşterea şanselor de supravieţuire pe termen lung a pacienţilor, oamenii de ştiinţă au declarat că tratamentul de imunoterapie a declanşat, de asemenea, mult mai puţine efecte secundare în comparaţie cu chimioterapia „extremă”, care este tratamentul standard oferit multor pacienţi cu cancer avansat.

Rezultatele studiului de fază 3, la care au participat aproape 1.000 de pacienţi cu cancer la cap şi gât, pe moarte, au fost timpurii şi nu au fost semnificative din punct de vedere statistic, dar au fost totuşi „semnificative din punct de vedere clinic”, a declarat ICR, unii pacienţi trăind cu luni sau ani mai mult şi suferind mai puţine efecte secundare.

„Aceste rezultate sunt promiţătoare”, a declarat profesorul Kristian Helin, directorul executiv al ICR. „Imunoterapiile sunt tratamente mai blânde şi mai inteligente care pot aduce beneficii semnificative pacienţilor”.

Rezultatele studiului arată că această combinaţie de imunoterapie s-a bucurat de o rată de succes deosebit de mare la un grup de pacienţi ale căror tumori aveau niveluri ridicate ale unui marker imunitar numit PD-L1.

Ratele de supravieţuire la cei cu niveluri ridicate de PD-L1 care au primit cocktailul de imunoterapie au fost cele mai ridicate raportate vreodată într-un studiu de terapie de primă linie a cancerului de cap şi gât recidivat sau metastatic.

Cercetătorii au declarat că speră ca viitoarele rezultate ale studiului CheckMate 651, finanţat de Bristol Myers Squibb, să arate şi alte beneficii ale terapiei la pacienţii cu cancere avansate la cap şi gât.

„În ciuda lipsei de semnificaţie statistică, aceste rezultate sunt semnificative din punct de vedere clinic”, a declarat profesorul Kevin Harrington, profesor de terapii biologice împotriva cancerului la ICR şi oncolog clinician consultant la Royal Marsden.

Aproximativ 12.000 de persoane din Marea Britanie sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer la nivelul capului şi gâtului, iar multe dintre ele vor fi diagnosticate în stadii avansate. Există o nevoie urgentă de tratamente mai bune şi mai blânde pentru aceşti pacienţi, care îi pot ţine în viaţă mai mult decât standardul actual de îngrijire, scrie Mediafax.

 

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.