Zeci de accidente cu trotinete în Sibiu – Polițiștii te învață cum să circuli corect

821

Zeci de accidente cu trotinete electrice au avut loc, în acest an, în județul Sibiu. Unele dintre ele s-au soldat cu rănirea gravă a trei persoane. Una dintre cauzele care conduc la producerea acestor evenimente este necunoașterea noilor prevederi legale privind circulația pe drumurile publice.

În urmă cu câteva zile, respectiv pe data de 6 octombrie, a intrat în vigoare H.G. nr. 1075 /2021 prin care se modifică și se completează Regulamentul de aplicarea al O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Principalele modificări legislative au avut drept scop crearea cadrului legal care reglementează circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice.

Principala completare a Regulamentul de aplicarea OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice prevede la art. 110 alin. (4) faptul că ,,Trotinetele electrice se conduc numai în aliniament pe drumurile publice. Schimbarea direcției de mers în cazul trotinetelor electrice se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea, cu respectarea regulilor privind circulația vehiculelor trase sau împinse cu mâna.”

CITEȘTE ȘI: Bărbat pe trotinetă lovit de o mașină în sensul giratoriu de la Ramada

Cum circulăm corect cu trotineta electrică

În acest context, conducătorii de trotinete electrice, atunci când intenționează să schimbe direcția de mers (cu excepția cazului când circula pe o pista pentru biciclete), trebuie să coboare de pe acestea și să respecte prevederile articolului 117 din cuprinsul aceluiași act normativ modificat, respectiv „[…] să efectueze următoarele semnale:

 1. a) brațul stâng întins orizontal atunci când intenţionează să schimbe direcția de mers spre stânga sau de a depăşi;
 2. b) brațul drept întins orizontal atunci când intenţionează să schimbe direcția de mers spre dreapta;
 3. c) brațul drept întins orizontal balansat în plan vertical atunci când intenţionează să oprească.

(2) Semnalele prevăzute la alin. (1) trebuie efectuate cu cel puţin 25 m înainte de efectuarea manevrelor.”

„Pentru desfășurarea fluentă și în siguranță a traficului rutier, recomandarea polițiștilor rutieri adresată conducătorilor de trotinete electrice este ca atunci când intenționează să schimbe direcția de mers să respecte regulile care intră în sarcina pietonilor, astfel după coborârea de pe trotinetă să circule pe trotuar pe lângă aceasta și să traverseze strada pe trecerile pentru pietoni sau în lipsa acestora, pe la colțul străzii”, transmit polițiștii sibieni.

Principalele reguli pe care trebuie să le respectați atunci când conduceți o trotinetă electrică:

 • este interzisă conducerea unei trotinete electrice de către persoanele cu vârsta mai mică de 14 ani;
 • minorii cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani sunt obligați să poarte casca de protecție, însă sfatul polițiștilor rutieri este de a fi purtată de toate categoriile de vârstă;
 • pe timpul conducerii unei trotinete electrice este obligatoriu ca ambele mâini sa se afle pe ghidon;
 • se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice;
 • este interzisă conducerea pe drumurile publice a unui astfel de vehicul de către persoane care se afla sub influența băuturilor alcoolice;
 • este interzisă circulația pe trotuar, cu excepția cazului în care sunt amenajate piste pentru biciclete;
 • folosiți pista pentru biciclete – subdiviziunea părții carosabile, a trotuarului ori a acostamentului sau pistă separată de drum, special amenajată, semnalizată și marcată corespunzător destinată numai circulației bicicletelor și trotinetelor electrice;
 • bicicletele, mopedele și trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare;
 • dacă un drum este prevăzut cu o pistă pentru biciclete, bicicletele și trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista respectivă. În lipsa acestei piste, circulația trotinetelor electrice este permisă numai pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.

Nerespectarea normelor anterior menționate constituie contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între  580 – 725 lei, respectiv 870 – 1.160 lei.

14 accidente cu trotinete electrice în 2021

La doar 3 zile de la intrarea în vigoare a noilor modificări legislative, în municipiul Sibiu s-au produs două accidente rutiere în care au fost implicați conducători de trotinete electrice, accidente soldate cu rănirea a două persoane. „Cauzele care au contribuit la producerea acestor accidente rutiere fiind necunoașterea noilor prevederi legale, mai precis cele privind schimbarea direcției de mers și coborârea de pe trotinetă și deplasarea pe lângă aceasta”, spune Elena Welter, purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu.

De la începutul anului și până în prezent, la nivelul județului Sibiu s-au înregistrat 14 accidente rutiere în care au fost implicați, cu sau fără vinovăție, conducători de trotinete electrice. Accidentele s-au soldat cu rănirea gravă a 3 persoane și ușoară a altor 12.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.