Barbados a îndepărtat-o pe Regina Marii Britanii de la conducere – Și-a ales primul președinte din istorie

785

Barbados a îndepărtat-o pe Regina Marii Britanii de la conducere – Și-a ales primul președinte din istorie, conform Digi24.

Sandra Mason, 72 de ani, a fost aleasă miercuri prin sufragiu universal indirect şi va depune jurământul pe 30 noiembrie. Până acum ea era guvernator-general al insulei, adică reprezentanta oficială a reginei, scrie AFP, potrivit Agerpres.

„Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit pentru a alege primul preşedinte al Barbados, un nou jalon istoric pe calea spre republică”, a anunţat pe Twitter guvernul ţării.

Elizabeta a II-a a pierdut suveranitatea sa asupra Barbados, unul dintre ultimii subiecţi ai Commonwealth, care sunt foste colonii britanice devenite independente. Divorţul constituţional a fost anunţat în septembrie 2020 de Sandra Mason, într-un discurs în capitala Bridgetown.

„Obţinându-şi independenţa în urmă cu mai mult de jumătate de secol, ţara noastră nu are niciun dubiu în privinţa capacităţilor sale de a se autoguverna”, a justificat ea.

Barbados, insulă turistică situată în partea cea mai estică a arhipelagului Antilele Mici, este foarte populară în rândul înaltei societăţi anglo-saxone. Cu o suprafaţă de numai 430 kilometri pătraţi, ea număra 287.000 de locuitori în 2019, potrivit Băncii Mondiale.

Înaintea pandemiei de COVID-19, această ţară cu plaje splendide şi ape cristaline era vizitată în fiecare an de peste un milion de turişti.

Situată la 300 de kilometri de Venezuela, Barbados este de asemenea ţara natală a superstarului mondial Rihanna. Cântăreaţa, mai cunoscută decât ţara sa pe plan mondial, a fost numită oficial ambasadoare a statului insular, însărcinată cu promovarea turismului, educaţiei şi investiţiilor.

Sursa: Digi24.ro

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.