Locul unde ziua este întodeauna egală cu noaptea. Unde se află acest loc pe Pământ

1.328

Pentru unii dintre noi zilele scurte de iarnă sunt uneori deprimante, iar unii vor să vadă Soarele mai mult. Avem o veste bună: există în lume un loc unde ziua și noaptea sunt egale pe tot parcursul anului. 

 

După cum știți, planeta noastră se rotește în jurul propriei sale axe, motiv pentru care avem alternanța zi-noapte. Axa de rotație a planetei noastre se află într-un unghi de 23,5 grade față de planul ecliptic – planul în care se rotește Pământul în jurul Soarelui. Datorită acestui unghi există anotimpurile, precum și o durată diferită a zilelor și a nopților pe parcursul anului.

 

Cel mai simplu mod de a vedea acest lucru este cu un exemplu ilustrativ. Dacă vă uitați la imaginea de mai jos, veți observa că Soarele luminează diferit globul în timpul iernii și al verii. În special, unul dintre poli este complet acoperit de umbră mare parte din an. Dacă polul se află în umbră, vorbim despre o noapte polară care durează 6 luni.

 

Pentru a vedea locul de pe Pământ unde ziua și noapte sunt egale tot timpul, trebuie studiată cu atenția imaginea. Veți vedea Ecuatorul. El este întotdeauna pe jumătate luminat de Soare, iar cealaltă jumătate este în umbră. Durata zilei este de aproximativ 12 ore 7 minute și practic nu se schimbă pe parcursul anului așa cum se întâmplă în alte zone. De ce 12 ore și 7 minute? În timpul răsăritului nu vedem Soarele complet. Acesta începe să se ridice din orizont, iar centrul Soarelui nu apare imediat, ci după aproximativ 7 minute.

 

Cum este clima la Ecuator

 

La Ecuator este o vară eternă, un loc unde temperatura este cuprinsă între +20 și +28 grade Celsius. De asemenea, la Ecuator plouă foarte des și există o floră și faună foarte bogate. Aproximativ 3/4 dintre toate animalele și plantele care există pe planeta noastră se găsesc în pădurile ecuatoriale umede. Datorită temperaturii suficiente și a lipsei de deshidratare, Ecuatorul este cel mai potrivit loc pentru organismele vii.

 

 

 

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.