Studenții Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu au depus jurământul militar

675

Mari emoții pentru studenții anului I de la Academia Forțelor Tereste „ Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Aceștia au depus, vineri, 22 octombrie,  jurământul militar de credinţă faţă de neam şi ţară și au făcut promisiunea solemnă de a se închina crezului valorilor de necontestat: Patrie, Onoare, Datorie.

Cremonia s-a desfășurat în prezența șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general maior Iulian Berdilă.

850 8175
Sursă foto: ACADEMIA FORŢELOR TERESTRE „NICOLAE BĂLCESCU” DIN SIBIU

 

Din păcate, rudele și invitații studenților nu au putut participa la ceremonie din cauza sitației epidemiologice. Astfel, jurământul s-a  desfășurat  în format restrâns și în conformitate cu măsurile stabilite privind prevenirea şi limitarea infectării cu virusul SARS CoV-2.

850 8250 1
Sursă foto: ACADEMIA FORŢELOR TERESTRE „NICOLAE BĂLCESCU” DIN SIBIU

 

Emoționanta ceremonie a fost deschisă de către  prof.univ.dr.ing. Ghiţă Bârsan, rectorul Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu,  care s-a adresat studenţilor:

„Prin jurământul de credință pe care îl veți rosti veţi purta în suflet drapelul românesc, simbol al gloriei și onoarei militare, al unității poporului român. De astăzi reprezentați, alături de ceilalţi militari ai țării, forța, puterea și viitorul României.

Pregătirea academică, militară şi cea fizică sunt pilonii care vor sta la baza dezvoltării dumneavoastră ca buni militari. Depuneți efort pentru a vă instrui, pentru a deveni specialiști în domeniile dumneavoastră de activitate”.

 

850 8302
Sursă foto: ACADEMIA FORŢELOR TERESTRE „NICOLAE BĂLCESCU” DIN SIBIU

 

Mai mult, rectorul Ghiță Bârsan a avut un mesaj și pentru părinții studenților din anul I care au participat la jurământ  prin intermediul transmisiei live:

„Dragi părinți, nici în acest an situaţia pandemică nu ne-a permis să vă avem fizic alături. Sperăm însă că acest moment de trăire intensă să ajungă la dumnevoastră prin intermediul transmisiei live prin care vă facem martori la jurământul fiicelor și fiilor pe care cu atâta dragoste i-ați crescut și educat. Am convingerea că sufletește sunteți cu noi şi că în viitor veţi continua să vă sprijiniţi şi motiva copiii, așa cum ați făcut-o și până acum.

Vreau să vă asigur, totodată, că depunem toate eforturile pentru a le oferi, prin măsurile întreprinse, un mediu sigur şi din punct de vedere epidemiologic pe timpul cât se află la studii în Academia Forţelor Terestre”.

 

850 8254
Sursă foto: ACADEMIA FORŢELOR TERESTRE „NICOLAE BĂLCESCU” DIN SIBIU

 

Deși depunerea jurământului a fost într-un cadru restrans față de alți ani, studenții nu au scăpat de emoții.

 

850 8332
Sursă foto: ACADEMIA FORŢELOR TERESTRE „NICOLAE BĂLCESCU” DIN SIBIU

 

Unul dintre studenții Academiei Forțelor Tereste „ Nicolae Bălcescu” din Sibiu, Rareş Andrei Păuna a rostit cu ocazia depunerii Jurământului Militar:

 

‹‹ „Mai presus de tihna noastră stă datoria sfântă de a apăra fiinţa şi neatârnarea ţării noastre” spunea cândva un voievod, Maria Sa, Ștefan cel Mare. 

Au trecut peste vorbele lui cinci secole, între timp România este parte a unei alianțe politico – militară puternice, iar noi ne aflăm în fața dumneavoastră, JURÂND! Asta înseamnă că  jocul cu săbii de lemn a trecut, că este rândul nostru să continuăm lupta și sacrificiul strămoșilor pentru ca să putem fi numiți în continuare ROMÂNI!

Poate că emoția din glasul nostru nu se va simţi cu aceeaşi intensitate acasă, acolo de unde ne urmăresc părinții și frații noștri, poate că nu v-am convins că putem și că vrem. Poate că aceste zile ne oferă multă incertitudine și dezbinare. Însă, noi, studenții anului I ai Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, vă spunem atât:

Priviți-ne cu încredere!

NOI suntem nădejdea de azi și de mâine a României și românismului!

NOI vom lupta cu credință și cu iubire pentru aproapele nostru!

NOI vom pune mai presus de tihna noastră: Patria, Onoarea, Datoria!

Noi vom lupta să avem o ROMÂNIE!.

Și dacă vom greși părinților, iubitei sau iubitului, prietenilor, vom cere iertare! Dar de vom greși românilor, armatei și țării, NOI te rugăm pe tine, PATRIA NOASTRĂ, să nu ne ierți! ››

850 8363
Sursă foto: ACADEMIA FORŢELOR TERESTRE „NICOLAE BĂLCESCU” DIN SIBIU

 

 

 

850 8388
Sursă foto: ACADEMIA FORŢELOR TERESTRE „NICOLAE BĂLCESCU” DIN SIBIU

În încheiere,  Iulian Berdilă, şeful Statului Major al Forţelor Terestre a ținut un discurs studenților:

 

„Jurământul de credinţă este o piatră fundamentală a devenirii dumneavoastră, dar în acelaşi timp deschide drumul unei serii de provocări, de oportunităţi, de confirmări sau chiar de renunţări, în anumite cazuri, pentru etapa următoare.

 Aveţi în faţa dumneavoastră o perioadă în care trebuie să vă dovediţi, în primul rând dumneavoastră, că sunteţi determinaţi şi făcuţi pentru această profesie, o profesie care nu este un job de zi cu zi, este o profesie destinată apărării fiecăruia dintre noi. Odată angajaţi astăzi prin jurământul de credinţă vă semnaţi acest contract de valoare pentru viitorul dumneavoastră şi pentru ceea ce urmează să deveniţi. Forţele Terestre, Armata României vă aşteaptă cu braţele deschise, ca un produs rafinat, competent, determinat pentru ceea ce urmează şi mai ales ca un element al spiritului de echipă.

Mai mult decât oricând, intraţi astăzi prin jurământul de credinţă într-o operaţie reală, cea împotriva pandemiei. Am să fac apel la dumneavoastră să aveţi grijă unul de celălalt să rămâneţi determinaţi în a lupta cu această pandemie pentru fiecare dintre voi şi pentru noi toţi, inclusiv pentru cei de acasă”.

 

850 8516
Sursă foto: ACADEMIA FORŢELOR TERESTRE „NICOLAE BĂLCESCU” DIN SIBIU

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.