Valeriu Gheorghiță atrage atenția la testele antigen: „Sunt multe care dau rezultate fals negative”

2.629

În ultima perioadă, rata de rezultate fals negative la testele rapide antigen este mai mare, spune coordonatorul campaniei naționale de vaccinare Valeriu Gheorghiță: „Au intrat în uz teste care nu au suficientă validare din punct de vedere al sensibilității și al specificității”.

Valeriu Gheorghiță a declarat că din datele analizate pe 1,7 milioane de persoane, evaluate în perioada februarie-mai 2021, rata de pozitivare a testelor PCR respectiv a testelor rapide antigen era similară.

„Într-adevăr, în ultima perioadă, noi nu am făcut această evaluare de eficiență și de rată de pozitivare, dar vom completa aceste date și pentru valul 4, pentru varianta Delta, dar din studii preliminare într-adevăr rata de fals negativ, adică rezultate fals negative pentru testele antigen, pare a fi ceva mai mare comparativ cu ce se întâmplă la testele PCR. Singura explicație pe care o avem este foarte probabil că au intrat în uz teste antigen rapide care nu au suficientă validare din punct de vedere al sensibilității și al specificității metodei folosite. Trebuie să avem grijă la tipul de teste care se folosește, pentru că este singura explicație logică pe care o avem de ce la acest moment avem mai multe teste antigen care dau mai frecvent rezultate fals negative”, a spus Gheorghiță.

Acesta a mai spus că alte explicații ar putea fi legate de tehnica recoltării sau de lipsa simptomelor.

„O altă explicații este legată de tehnica recoltării. Dacă nu se recoltează corect, evident probabilitatea de a avea un rezultat eronat este mai mare. Sau dacă persoana este asimptomatică iarăși testele rapide antigen au o sensibilitate ușor mai redusă pentru că perioada în care ele sunt frecvent pozitive sunt în faza mare de multiplicare a virusului, când în general persoana are și simptome”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.

El a spus că în general testele vândute în farmacii au certificare din partea Comisiei Europene.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.