Amendă de un milion de euro pe zi pentru Polonia

977

Polonia amendată cu un milion euro pe zi din cauza nerespectării statului de drept, notează Mediafax.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, în timpul dezbaterii din plenul Parlamentului UE, din 19 octombrie, şi-a exprimat disponibilitatea de a desfiinţa „secţia disciplinară a judecătorilor” la Curtea Constituţională, „pentru că nu a răspuns aşteptărilor noastre”. N-a indicat totuşi momentul în care o va face, astfel că Secţia disciplinară este încă funcţională.

Curtea de Justiţie a UE a condamnat Varşovia la plata sumei de milion de euro pe zi, pe motiv că nu a suspendat aplicarea dispoziţiilor naţionale referitoare la competenţa Secţiei disciplinare a Curţii Supreme.

„Respectarea măsurilor asigurătorii dispuse pe 14 iulie 2021 – explică o informare a Curţii de Justiţie a UE – este necesară pentru a evita prejudiciul grav şi ireparabil adus ordinii juridice a Uniunii Europene şi valorilor privind pe care se întemeiază acea Uniune, în special cea a statului de drept”.

Reforma justiţiei introdusă de guvernul de la Varşovia a fost contestată vehement de Comisia Europeană şi Curtea de Justiţie a UE, pentru că dăunează independenţei şi autonomiei judecătorilor.

Dilema: Dreptul naţional sau Dreptul comunitar?

Curtea a sancţionat supremaţia dreptului naţional asupra dreptului comunitar în cazul unui conflict între cele două, declarând articolele 1 şi 19 din Tratatul UE incompatibile cu Constituţia poloneză.

Disputa privind supremaţia dreptului UE a început în martie anul trecut, când premierul Morawiecki a cerut intervenţia Curţii Constituţionale, ca urmare a reformei sistemului judiciar, cu înfiinţarea Secţiei disciplinare la Curtea Supremă poloneză.

Morawiecki a cerut Curţii Constituţionale să stabilească dacă legislaţia poloneză este mai presus de legislaţia europeană în cazul unui conflict între cele două. Prima ciocnire a avut loc în iulie anul trecut, când Tribunalul Constituţional polonez a declarat neconstituţională aplicarea ordinelor Curţii de Justiţie a UE la sistemul judiciar polonez.

Prin urmare, Curtea de Justiţie a UE a impus acum o amendă zilnică de un milion euro pentru neexecutarea acestor ordine.

Sursa – Mediafax.ro

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
1 Comentariu
  1. nervosu scrie

    Bravo Poloniei! Ma inclin! UE sa crape in chinuri! Fascistii dracului!

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.