Nu s-a luat în discuție o carantină totală, spune secretarul de stat Raed Arafat. Există acum reguli „destul de serioase dacă sunt aplicate”, care, chiar dacă nu sunt pe placul tuturor, pot reduce numărul de infecții: „e măsura aleasă în fața unei măsuri radicale”.

Carantinarea totală, în care să fie închisă toată economia, nu s-a luat în discuție, a declarat, vineri, Arafat.

„S-a preferat crearea unor posibilități de a permite unele activități persoanelor protejate, pentru care riscul să facă o formă gravă a bolii și să transmită virusul este mai mic. Asta e măsura aleasă în fața unei măsuri radicale, naționale, în care toată lumea să stea acasă. Cel puțin la acest moment vedem cum creșterea este încetinită”, afirmă șeful DSU.

„Pentru asta când ieri un anumit lanț de magazine a venit cu anunțul că toată lumea intră imediat s-a trimis control ca să înțeleagă toată lumea că nu ne jucăm, dacă s-a stabilit o regulă, se respectă. Regulile astea nu sunt plăcute pentru toți, dar sunt necesare, temporar, pentru a trece peste situația în care suntem. Faptul că unii acum fac eforturi și merg la vaccinare este o valoare adăugată la tot ce se întâmplă, pentru ca acest efort comun să ducă în final la un rezultat, să nu mai trebuiască să luăm măsuri drastice”, adaugă Arafat.

Șeful DSU a susținut că numărul cazurilor nu va putea fi limitat la zero, nicio țară nu a reușit acest lucru, dar s-a reușit reducerea impactului pe sectorul sanitar: „înseamnă că poți conviețui cu acest virus dacă nu apar alte tulpini care să reziste la vaccin”.

Deputatul PSD Alexandru Rafila spunea, tot vineri, despre o eventuală carantină națională, că prin aceasta se poate controla evoluția pandemiei și putem să avem mai puține victime sau avem posibilitatea să tergiversăm și să luăam mereu „jumătăți de măsură”.

Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.