nicu stefanuta 1

Sibianul Nicu Ștefănuță, europarlamentar USR (Renew Europe) se află într-o vizită oficială la sediul Organizației Mondiale a Sănătății de la Geneva.

Deși întâlnirea este centrată pe lupta împotriva cancerului, tema din această dimineață s-a concentrat pe o altă urgență maximă, și anume stadiul actual al pandemiei de COVID-19.

Nicu Ștefănuță a menționat că România se află într-o situație grea, solicitând, la întâlnirea cu directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ajutor concret pentru România: “Vin dintr-o țară care suferă  enorm din cauza antivaccinismului. În acest moment, este țara cu cea mai mare mortalitate pe cap de locuitor din cauza pandemiei de COVID-19. I-am cerut doctorului Tedros Adhanom ajutor imediat, de urgență, prin accesul la resursele OMS, dar și ajutor de durată, să combatem ezitarea în privința vaccinurilor. Aici OMS ne poate ajuta cu o campanie mai bună, pentru a răspunde fricilor și îngrijorărilor oamenilor”.

Având în vedere criza sanitară cu care se confruntă România, șefa echipei COVID-19 a OMS, doamna Maria DeJoseph Van Kerkhove, a decis să organizeze o întâlnire exclusiv cu Nicu Ștefănuță pentru a acorda țării noastre ajutorul necesar, inclusiv strategii de impulsionare a populației pentru a se vaccina: „Am luptat foarte mult ca România să fie în vizorul acestei organizații, pentru că țara noastră se află într-o situație critică, spitalele și medicii nu mai fac față valului pandemic. Acum o lună am solicitat ajutorul UE, care acum se materializează prin echipe de medici, medicamente și generatoare de oxigen care au ajuns la noi în țară. OMS poate completa acest ajutor, așa încât să avem tot ce ne trebuie pentru a ieși din situația dramatică de acum”.

Directorul OMS a răspuns că putem învinge pandemia dacă 70% din populația globală va fi vaccinată până în iulie 2022”, a declarat Nicu Ștefănuță. “În acest moment, vaccinarea este singura soluție pentru a ieși din această pandemie, întrucât, deocamdată, nu avem medicamente care să ne salveze de COVID-19, ci doar care să ne ajute să evităm spitalizarea. Acesta este mesajul doctorului Tedros Adhanom”, a continuat eurodeputatul.

Celelalte discuții s-au axat pe strategiile de combatere a cancerului. Întâlnirile din această săptămână vor continua cu o vizită oficială la Lyon, la Centrul de Cercetare a Cancerului (Cancéropôle Île-de-France).

Nicu Ștefănuță este europarlamentar USR.

Este vicepreședinte al Delegației pentru relațiile cu Statele Unite și membru al Comisiei pentru Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară, al Comisiei pentru Bugete a Parlamentului European, coordonator al Comisiei Pentru Lupta Împotriva Cancerului și supleant în Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Join the Conversation

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  1. Uitati cine conduce OMS:
    Șeful OMS, acuzat de genocid. Un nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace a depus o plângere împotriva lui Tedros Ghebreyesus la Curtea Penală Internațională de la Haga Economistul american David Steinman, fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Pace, îl acuză pe Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), de genocidul din Etiopia. Steinman susține că Tedros a fost unul dintre cei trei oficiali care au condus forțele de securitate etiopiene în intervalul 2013 – 2015, perioadă în care numeroși etiopieni au fost „torturați” și „uciși”. Potrivit The Times, Steinman a susținut că Tedros „a fost un decident crucial în relație cu acțiunile serviciilor de securitate, care includeau uciderea, detenția arbitrară și torturarea etiopienilor”. El îl mai acuză pe Tedros că a supravegheat „uciderea și a cauzat rănirea fizică și mentală a unor membri din triburile Amhara, Konso, Oromo și Somali, cu intenția clară de a distruge aceste triburi în parte sau complet”. Economistul afirmă că, în vreme ce Tedros s-a aflat în conducerea guvernului etiopian vreme de patru ani, regimul „a fost marcat de crime sistematice împotriva umanității comise de subordonați”.