autostrada a1 pitesti sibiu sursa foto catalin drula facebook

Supărare printre sătenii din Tălmăcel. Construcția autostrăzii către Pitești îi lasă fară o cincime din terenul agricol. Șantierul e în plină desfășurare, iar oamenii nu au fost încă expropriați. E drept că mulți nu au intabulat pământul pe numele lor, iar acum trebuie făcută ordine în acte. Despăgubirile sunt însă foarte mici, spun sătenii: circa 70 de bani pe metrul pătrat, relatează stirileprotv.ro.

Eu, aici, în terenul ăsta puneam grâu și porumb. Nu am știut nimic”, a spus Gheorghe Bărbosa, un localnic din zonă. Omul plăteşte încă impozit pe teren. “În continuare, plătesc. Și anul trecut și acum doi ani. Am plătit tot timpul”, a mai spus Gheorghe Bărbosa

Și alti localnici sunt în aceeași situație, terenurile lor agricole au fost cuprinse de șantierul autostrăzii, dar ei încă plătesc impozite pentru aceste loturi de teren. Mai mult sunt supăraţi şi de preţul pe care îl vor primi pentru expropriere.

“Spunea un inginer pe acolo, când măsură, că în jur de 70 de bani”, a spus pentru PROTV Ilie Ciorgoar.

 ”În jur de 30 de ari. Aveam o gradină cu pomi fructiferi, cu pruni, meri și peri. Și dintr-o dată au venit au făcut drum”, a spus un alt localnic.

“Noi, din 500 de hectare de teren pe care îl avem în folosință, aproape 100 îl pierdem. Acestă autostradă ne taie drumurile. Noi nu mai putem ajunge la terenurile care rămân în continuare”., a spus Gabriel Stroilă, președintele Asociației Obștia Tălmăcel.

Autoritățile spun că, pentru a-i despăgubi pe oameni, cartea funciara trebuie adusă la zi.

“Ultimele upgrade-uri ale oamenilor au fost făcute înainte de Al Doilea Război Mondial și atunci posesorii din fapt sunt în acte alții”., spune Ioan Opincaru, viceprimarul orașul Tălmaciu.

Cei care aveau actele în regulă, au primit bani, dar sunt puțini, spun ei: aproximativ 70 de bani metrul pătrat de teren.

“Eu, pe nucii ăia, câștigam bani pe nuc. Mi-au luat și nucii cu lemn cu tot. Vă duc să vă arăt ce mi-au lăsat, 5.980 de lei”. a spus Gheorghe Stanciu, un localnic.

“Cei care sunt nemulțumiți de prețuri, trebuie să știe că aceste evaluări se fac de către o firmă independentă, de către experți independenți. Și prețurile sunt stabnilite pe baza tabelelor aflate la notarii publici, exact pe valoare trazacțiilor din zona respectivă”, a spus Robert Elekes, purtătorul de cuvânt al DRDP Brașov.

Șantierul viitoarei autostrăzi Sibiu-Pitești a fost deschis la sfârșitul lunii martie anul trecut. Porțiunea de 13 kilometri de autostradă din primul tronson, Sibiu-Boița, va fi terminată anul viitor.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu