OMS 1
Sursă foto: G4Media.ro

OMS avertizează că Europa va avea o iarnă grea din cauza numărului mare de infecții COVID-19, scrie Digi24.

Europa este din nou „epicentrul pandemiei”, spune directorul regional al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Hans Kluge, care avertizează că europenii vor avea parte de o „iarnă grea” ca urmare a creșterii numărului de cazuri de COVID și a deceselor asociate virusului în majoritatea țărilor din regiune.

Hans Kluge a participat la deschiderea celui de-al 44-lea Congres Mondial al Spitalelor, care se desfăşoară în Barcelona.

În intervenţia sa, Hans Kluge a subliniat că regiunea europeană a OMS – care include 53 de ţări din Europa şi Asia Centrală, printre care Rusia şi mai multe foste republici sovietice – a înregistrat săptămâna trecută aproape 2 milioane de cazuri noi de COVID-19 şi că numărul total al deceselor a ajuns la aproape 1,5 milioane.

„Regiunea noastră este epicentrul pandemiei, înregistrând o creştere a transmiterii, a spitalizărilor şi a deceselor”, a adăugat directorul OMS Europa, avertizând cu privire la o” iarnă grea” pe acest continent.

OMS face apel la vaccinare în rândul personalului medical

În acest sens, Hans Kluge a făcut apel la intensificarea vaccinării populaţiei în general, dar mai ales a personalului sanitar, pentru „a menţine virusul la distanţă”, şi a precizat că în şapte ţări din regiune mai puţin de 20% dintre angajaţii din sectorul medical sunt vaccinaţi cu schemă completă împotriva noului coronavirus.

„Vaccinarea extinsă şi măsurile de prevenţie sunt singura cale pentru a uşura creşterea presiunii asupra spitalelor şi a sistemelor sanitare”, a avertizat el, citat de EFE și Agerpres.

Ce a învățat Europa în timpul pandemiei

Directorul OMS Europa a citat câteva „lecţii” învăţate în timpul pandemiei, precum coordonarea între protagoniştii sanitari şi cei instituţionali, modernizarea instalaţiilor, îngrijirea sănătăţii angajaţilor din sectorul medical, creşterea efectivelor medicale şi a digitalizării, printre altele.

Ţările de pe continentul european sunt deosebit de afectate de COVID-19, cu o incidenţă a cazurilor în Germania la cel mai înalt nivel de la începutul pandemiei şi un record de decese în Rusia, unde au fost raportate peste 1.200 de morţi în ultimele 24 de ore.

OMS a avertizat zilele trecute că dacă trendul actual continuă, Europa ar putea înregistra încă jumătate de milion de decese asociate COVID-19 până în luna februarie. Pentru specialiştii de la OMS, creşterea numărului de cazuri poate fi explicată printr-o combinaţie de doi factori – acoperirea vaccinală insuficientă şi relaxarea restricţiilor anti-COVID-19.

Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.