Noi focare de pestă porcină la Veştem şi Brateiu – Peste 20 de porci au murit

538

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a aprobat azi în unanimitate trei Decizii privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii Pestă porcină africană (PPA), ca urmare a confirmării acesteia în patru gospodării din localitatea Veștem, comuna Șelimbăr și doua gospodării din localitatea Brateiu, comuna Brateiu, însumând 37 capete suine în viață, precum si 22 animale moarte.

Buletinele de analize emise, ca urmare a analizării probelor de sânge si seturi de organe prelevate de la animale bolnave sau moarte, de Laboratorul Sanitar Veterinar și Siguranța Alimentelor Alba, au confirmat rezultat pozitiv PPA.

Cu luna noiembrie începând, evoluează nouă focare PPA în județul Sibiu.

În aceste sens, a fost stabilită o zonă de protecție în jurul focarului din localitatea Veștem, cu o  rază de 3 km, ce include localitățile Veștem și Mohu din județul SIBIU, de asemenea, o zonă de supraveghere în jurul focarului, care se întinde pe o rază de 10 km, cuprinde și zona de protecție și include localitățile Bungard, Șelimbăr, Sibiu, Daia, Cașolț, Bradu, Avrig, Racovița, Mârșa, Tălmaciu, Tălmăcel, Colonia Tălmaciu, Sadu, Cisnădie și Turnu Roșu.

A doua zonă de protecție este stabilită în jurul focarului din localitatea Brateiu, cu o  rază   de 3 km. Ea include  localitățile Brateiu și Dârlos. Zona de supraveghere delimitată în jurul focarului se întinde pe o rază de 10 km, cuprinde și zona de protecție și  include localitățile Mediaș, Colonia Târnava, Blăjel, Păucea, Valea Lungă, Curciu, Giacăș, Șmig, Alma, Ațel, Dupuș, Biertan, Richiș, Buzd, Nemșa, Moșna, si Ighișu Nou.

In zonele de restricții este interzisă: sacrificarea porcilor fără anunțarea medicului veterinar, circulația animalelor deținute din speciile listate (porcina), dinspre unități din zona de restricții; circulația animalelor deținute din speciile listate înspre unități din zona de restricții; repopularea cu vânat din speciile listate; târguri, piețe, expoziții și alte situații în care sunt adunate la un loc animalele deținute din speciile listate, inclusiv colectarea și dispersarea acestor specii; circulația cărnii proaspete, organelor, produselor din carne obținute de la animale deținute și sălbatice din speciile listate, dinspre abatoare sau unități de manipulare a vânatului din zona de restricții, precum și alte restricții prevăzute în Planul de măsuri.

De asemenea, este obligatorie anunțarea medicului veterinar de liberă practică, în cazul apariției oricărui semn de îmbolnăvire la porcine.

Personalul implicat în controlul bolii se asigură de DSVSA SIBIU, Unitatea Locală de Sprijin (ULS) Șelimbăr și Unitatea Locală de Sprijin (ULS) Brateiu. Echipamentele necesare combaterii focarului sunt asigurate de DSVSA SIBIU. Prima dezinfecție a fost deja realizată.

Data estimativă a repopulării cu animale depinde de situația epidemiologică, respectând  prevederile Regulamentului CE 687/2019.

Planul de măsuri este dus la îndeplinire sub supravegherea Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu (DSVSA). El se aplică în funcție de evoluția bolii, respectiv se poate modifica în funcție de aspectele epidemiologice  identificate pe parcursul implementării  măsurilor.

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.