Atelier gastronomic cu ustensile arhaice în Muzeul Astra – Trei gospodine vă învață cum se prepară sarmalele de post

635

Atelierul gastronomic Bucate de post la Muzeul ASTRA are ca scop prezentarea tradiției culinare din această perioadă premergătoare Crăciunului. În acest scop, trei gospodine din Sebeșu de Jos vor pregăti sărmăluțe de post, folosind varză acră scoasă din butea de varză. Pe lângă sarmale de post făcute în ceaun, vizitatorii vor putea gusta și din preparate ca poame uscate sau zamă de bou. În cadrul atelierului gastronomic vor fi folosite ustensile arhaice, tocmai pentru a recrea atmosfera specifică a satului românesc de demult.

,,La începutul perioadei de pregătire și curățire sufletească pentru primirea veștii bune a Crăciunului, alimentația tradițională era și ea adaptată pentru o curățire a trupului prin consumarea doar a legumelor și a fructelor. Acum, la sfârșit de toamnă, ingredientele se găseau din belșug, astfel că preparatele erau diverse: lipii cu varză călită sau cu cartofi fierți și ceapă, sau doar ceapă dustuită cu ulei și pusă pe o felie de pâine de casă și presărată cu piper; mâncăruri din fasole boabe sau din fasole verde opărită și uscată pe poarta șurii; zamă de bou – o fiertură dulce din prune uscate, felii de mere și pere uscate pe ață; mâncăruri din varză, cartofi sau doar ceapă. Înfrânarea de la alimentele de dulce, și consumarea doar a alimentelor de post, erau privite doar ca ascultare și ca apropiere mai mare de partea spirituală a vieții, ca pregătire de primire a sărbătorii Nașterii Domnului. Vă așteptăm sâmbătă în curtea gospodăriei din Sebeșu de Jos, să luați parte la această tradiție gastronomică: bucatele de post, prin intermediul gospodinelor din localitate care vă vor povesti mai multe despre această perioadă, dar vă vor și oferi preparate de post.”, a declarat Mihaela Gherghel, muzeograf Muzeul ASTRA

Noul circuit expozițional: gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos, staulul și gospodăria de oier transhumant din Rășinari, vă va familiariza cu viața comunităților din cele două localități și prin intermediul unor tehnologii de ultimă generație.

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Alte subiecte de interes
Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.