Constatare îngrijorătoare la Sibiu – A crescut numărul pacienților oncologici, cardiaci și diabetici

1.078

Tot mai mulți sibieni beneficiază de sumele alocate prin programele naționale de sănătate. Față de anul trecut numărul pacienților a crescut atât pe parte oncologică, cardiologică, da sunt și mai mulți sibieni cu diabet. Statisticile Casei Județene de Sănătate Publică sunt îngrijorătoare în acest sens.

Prin programul național de boli cardiovasculare, la Sibiu, prin Spitalul Județean și Polisano, numarul pacientilor tratati are un trend crescător şi , respectiv 892 în primele 9 luni, comparativ cu 824 in aceeasi perioada din 2019 sau 731 in anul 2020. In 2020, din cauza contextului epidemiologic determinat de raspandirea coronavirusului
SARS- CoV-2, o parte din interventiile care suportau amanare au fost temporizate, iar adresabilitatea pacientilor a fost mai redusa.

Cei mai mulți pacienți au beneficiat de proceduri de dilatare percutantă- 660 de intervenții, comparativ cu 573 in 2019, respectiv 498 in 2020;

In primele 9 luni ale anului, un numar de 47 pacienti au fost tratati prin tehnici transcateter, unde se inregistreaza cel mai ridicat cost mediu /bolnav tratat, de peste 100.000 lei ( in 2021, de 104.870,84 lei).

Raportat la aceeasi perioada a fiecarui an, valoarea materialelor sanitare utilizate in cadrul programului a crescut cu 30,55% in 2021, comparativ cu 2019.

Programul national de oncologie reprezinta programul cu cea mai importanta finantare si al doilea ca si numar de pacienti. Costul mediu/ bolnav a crescut în 2021 la 16.002,19 față de 14.206,78 în primele 9 luni ale anului trecut. Se constată o crestere de 1,2% a numărului de bolnavi trataţi medicamentos dar cu o creştere a cheltuielilor de 14,5%, corelată cu numărul mai mare de pacienti care au beneficiat de medicamente cu cost crescut, unele medicamente reprezentând molecule nou introduse in listă. Numarul bolnavilor care au beneficiat de sedinte de radioterapie a scazut cu 4,48% şi implicit şi cheltuielile.

Programul national de diabet zaharat reprezintă cel mai mare program naţional curativ derulat, ca număr de pacienţi şi al doilea ca nivel de finanţare, după cel oncologic. În primele 9 luni din 2021, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, se constată creşterea numărului de pacienţi diabetici cu 6,4%, a costului mediu/bolnav tratat cu 7,6%, corelat cu creşterea preţurilor la medicamente şi introducerea în lista de compensare a unor medicamente noi, cu preţuri mai ridicate, triplarea numărului de pacienţi beneficiari de consumabile pentru sisteme de monitorizare continuă a glicemiei dar şi scăderea cu 9,6% a numărului de asiguraţi care au beneficiat de dozarea hemoglobinei glicozilate, consecinţă a adresabilităţii reduse, în contextul epidemiologic actual.

 

Primește notificări pe mobil la fiecare știre

Lasă un răspuns

Adresa ta nu va fi publicată

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Primește știrile zilei seara pe email
Abonează-te și îți trimitem în fiecare seara un email cu știrile zilei de pe Ora de Sibiu
Renunți oricând. Nu vom folosi adresa ta in scopuri de marketing pentru terți fără acordul tău.