Uniunea Europeană a propus o serie de măsuri de restricționare a activităților operatorilor de transport care sunt implicați în introducerea ilegală de persoane sau în traficul de persoane către Uniune sau care facilitează aceste activități.
„UE în ansamblul său este pusă la încercare, mai ales Lituania, Polonia și Letonia, care, începând din această vară, s-au confruntat cu o nouă amenințare insidioasă sub forma instrumentalizării unor persoane disperate. Aceasta a fost inițiată și organizată de regimul Lukașenko, care i-a ademenit pe oameni la graniță, cu cooperarea persoanelor care introduc ilegal migranți și a rețelelor infracționale. Acțiunile Belarusului au accelerat o criză umanitară. Bărbați, femei și copii au fost blocați într-o pădure întinsă, la temperaturi care au scăzut sub zero grade. Mai mulți oameni, dintre care și copii, și-au pierdut viața. Situația s-a agravat la 8 noiembrie, când 2 000 de persoane au rămas blocate la frontieră. În urma unor acțiuni diplomatice intense, UE a trimis ajutor umanitar și colaborează în prezent cu agențiile ONU pentru a sprijini evacuările. Belarus a transportat persoane într-un depozit încălzit din tabăra improvizată la frontieră”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.
Potrivit acestuia, evenimentele recente de la frontiera UE cu Belarus nu ar fi putut avea loc fără ca anumiți operatori de transport să contribuie, în cunoștință sau necunoștință de cauză, la exploatarea persoanelor.
Astfel, Comisia propune un nou cadru legislativ care să permită Uniunii să adopte măsuri specifice împotriva operatorilor de transport, indiferent de modul de transport (terestru, aerian, pe căile navigabile interioare și pe mare), care sunt implicați în activități de introducere ilegală de persoane sau de trafic de persoane către Uniunea Europeană sau care facilitează aceste activități. Măsurile ar urma să fie proporționale și stabilite de la caz la caz.
Printre tipurile de măsuri s-ar putea număra limitarea operațiunilor pe piața Uniunii, suspendarea licențelor sau a autorizațiilor, suspendarea drepturilor de a realimenta cu combustibil sau de a efectua activități de întreținere pe teritoriul UE, precum și interdicția de a tranzita sau de a survola teritoriul UE, de a efectua opriri tehnice sau de a face escală în porturile UE.
„Încercările de a destabiliza UE prin instrumentalizarea oamenilor nu vor funcționa. UE este unită și întreprinde diverse acțiuni pentru a rezolva situația de la frontierele externe ale UE cu Belarus. Așa cum am anunțat prima oară în urmă cu două săptămâni, prezentăm astăzi o nouă propunere vizând includerea pe o listă neagră a operatorilor de transport implicați în introducerea ilegală de persoane sau în traficul de persoane către UE. Nu vom accepta niciodată exploatarea ființelor umane în scopuri politice”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
„Cooperarea strânsă și imediată la care am asistat din partea comunității aviatice mondiale în ultimele săptămâni arată că este esențial ca operatorii de transport să fie implicați îndeaproape în prevenirea și combaterea acestei noi forme de amenințare hibridă. Noua noastră propunere privind o serie de măsuri care vizează operatorii de transport ce facilitează sau desfășoară activități de introducere ilegală de persoane ne va oferi un instrument puternic de acțiune în cazul în care operatorii încearcă să obțină beneficii de pe urma exploatării oamenilor”, a spus Adina Vălean, comisarul pentru transporturi.