rusia putin

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat, vineri, că Rusia pregăteşte o tentativă de lovitură de stat sau o intervenţie militară în Ucraina la începutul lunii decembrie, afirmând că Administraţia de la Kiev a luat măsuri de apărare.

Volodimir Zelenski susţine că serviciile de informaţii ucrainene au aflat că există un complot pregătit de Rusia, pentru 1 şi 2 decembrie. “Ne aflăm în faţa unor provocări, nu doar prin intermediul Federaţiei Ruse, există riscul escaladării crizei. Avem şi provocări interne”, a afirmat Volodimir Zelenski, citat de publicaţia germană Die Welt.

“Există semnale că mâine va fi război. Dar puternica armată ucraineană este pregătită. Preşedintele Rusiei trebuie să spună public că nu plănuieşte aceste lucruri”, a continuat Volodimir Zelenski.

În ultimele zile, Ucraina a efectuat o serie de exerciţii militare, inclusiv în regiunea separatistă Doneţk.

Administraţia Vladimir Putin a dat asigurări, vineri, că Rusia nu pregăteşte niciun complot în Ucraina. “Rusia nu are astfel de planuri. În general, Rusia nu este implicată în astfel de lucruri”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de CNN.

Pe fondul tensiunilor, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a exprimat preocupări privind mobilizarea efectivelor militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei. “Vor exista costuri şi consecinţe dacă Rusia va recurge la forţă militară”, a avertizat Jens Stoltenberg, potrivit postului France24.

Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să aplice noi sancţiuni împotriva Rusiei, dacă se vor amplifica tensiunile militare în estul Ucrainei sau criza imigranţilor de la frontiera dintre Belarus şi Polonia, a afirmat joi cancelarul în funcţie al Germaniei, Angela Merkel. “Orice nouă agresiune asupra suveranităţii Ucrainei va genera un preţ mare”, a atras atenţia Angela Merkel, pledând însă pentru dialog cu Rusia.

Angela Merkel l-a sunat joi seară pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Conform Preşedinţiei de la Kiev, Angela Merkel şi Volodimir Zelenski au stabilit că sunt necesare acţiuni coordonate ca reacţie la “ameninţările” generate de Rusia.

Ucraina a avertizat Rusia că un eventual atac militar ar genera “pierderi politice, economice şi umane”, astfel că ar fi prea costisitor. Autorităţile de la Kiev susţin că Rusia a mobilizat 92.000 de militari în apropierea frontierei Ucrainei.

Rusia a negat că ar vrea să atace Ucraina, argumentând că poate mobiliza militari oriunde doreşte pe propriul teritoriu. Rusia a efectuat miercuri exerciţii militare în Marea Neagră, la sud de Ucraina, subliniind că trebuie să intensifice modalităţile de apărare din cauza activităţilor NATO în apropierea frontierelor ruse.

Statele Unite şi Alianţa Nord-Atlantică au intensificat în ultimele luni exerciţiile militare comune cu Ucraina. Nave militare americane se află în Marea Neagră, iar Ucraina va primi ambarcaţiuni de patrulare produse în SUA.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu