jack dorsey

Unul dintre co-fondatorii Twitter, Jack Dorsey, a anunțat că demisionează din funcția de director executiv.

Jack Dorsey a fost cel care în 2006 a transmis primul tweet din lume: „Tocmai mi-am configurat twttr-ul”. El a fondat rețeaua socială alături de Biz Stone, Evan Williams și Noah Glass, scrie Digi24.

Nemulțumirile acționarilor

Anunțul surprinzător al demisiei sale vine însă după ce activitatea lui în calitate de director executiv atât al Twitter, cât și al Square, companie de plăți digitale, a fost intens criticată, iar doi dintre acționarii Twitter, Elliott Management și investitorul miliardar Paul Singer, i-au cerut să renunțe la unul dintre aceste roluri.

Dorsey a fondat Square în 2009, după ce a fost îndepărtat de la conducerea la Twitter, pentru ca apoi să revină în 2015 ca director executiv al rețelei sociale.

Investitorii și o parte a personalului au pus la îndoială însă stilul de management al lui Dorsey și au sugerat că ar fi prea solicitat de dubla sa funcție de conducere. În 2019, el a anunțat că intenționează să se mute în Africa pentru șase luni, ceea ce a îngrijorat atât personalul, cât și investitorii. A renunțat apoi la acest plan din cauza pandemiei de coronavirus.

Dorsey a declanșat, de asemenea, o furtună politică în urma deciziei de a-i interzice fostului președinte Donald Trump accesul pe platforma Twitter, în plină campanie electorală.

Cum își motivează plecarea Jack Dorsey

Într-un tweet postat duminică, înainte de anunțul demisiei, Jack Dorsey a scris laconic: „Iubesc Twitter”.

Compania a declarat că demisia lui Jack Dorsey este imediată, iar acesta va rămâne membru în Consiliul de Administrație până la adunarea acționarilor Twitter din 2022.

De altfel, acțiunile Twitter au crescut cu 11 la sută  după ce știrea a fost difuzată de CNBC, înainte de a fi suspendate pentru scurt timp, relatează The Guardian.

„Am decis să plec de la Twitter pentru că eu cred că firma este pregătită să meargă mai departe. Încrederea mea în Parag în calitate de CEO al Twitter este totală. Munca sa din ultimii 10 ani a fost revoluționară. Sunt profund recunoscător pentru priceperea, atașamentul și însuflețirea sa. Este timpul ca el să conducă”, a declarat Dorsey.

Parag Agrawal lucrează la Twitter de 10 ani și era director de tehnologie din 2017.  „Vreau să mulțumesc Consiliului de Administrație pentru încrederea acordată și lui Jack pentru mentoratul, sprijinul și parteneriatul său continuu”, a declarat Agrawal.

Luni, într-un e-mail adresat personalului, Dorsey a scris că, după 16 ani în cadrul companiei, a venit momentul să plece. „Se vorbește mult despre cât de important este ca o companie să fie condusă de fondatori. Dar cred că asta limitează și duce la eșec”, a scris el. „Am muncit din greu pentru a mă asigura că această companie se poate desprinde de fondatorii săi”, a mai spus Dorsey. „Vreau să știți cu toții că aceasta a fost decizia mea și mi-o asum”, a mai precizat el.

Portretul unui miliardar excentric

Acțiunile la Twitter și Square l-au ajutat pe Dorsey să acumuleze o avere personală de peste 12 miliarde de dolari, potrivit Forbes. Considerat de multe ori un excentric, Jack Dorsey, în vârstă de 45 de ani, a anunțat în aprilie că va dona 1 miliard de dolari pentru programe de ajutor legate de coronavirus, de „sănătatea și educația fetelor”, precum și pentru un studiu referitor la venitul de bază universal.

Într-un fel, Jack Dorsey este șeful tipic de companie din Silicon Valley, comentează jurnalistul specializat pe tehnologie James Clayton de la BBC.

Este multimiliardar și a fondat două companii de mare succes – Twitter și Square. Cu toate acestea, se îmbracă în tricouri cu cravate pictate și poartă o barbă de vrăjitor. Are suflet de hipiot, cu idealuri înalte despre cum tehnologia poate schimba lumea în bine. Crede cu adevărat, de exemplu, că Bitcoin are capacitatea de a aduce „pace în lume”. Iar cu Twitter, cu siguranță a schimbat lumea.

A revoluționat în special modul în care politicienii comunică cu alegătorii și modul în care știrile sunt comunicate publicului.

Poate că cel mai cunoscut utilizator al Twitter a fost Donald Trump. Președintele populist al SUA a folosit platforma ca o modalitate-cheie de a ocoli mass-media tradiționale. Decizia de a-l elimina de pe platformă, după revoltele de la Capitoliu, a fost, fără îndoială, cel mai controversat moment din timpul mandatului lui Jack Dorsey la conducerea companiei.

Și modul în care pleacă din companie este, de asemenea, interesant. El se detașează complet de companie, renunțând în cele din urmă chiar și la locul său în Consiliul de Administrație. Acest lucru îl face foarte diferit față de, să zicem, Jeff Bezos, care își păstrează o mare influență la Amazon, în ciuda faptului că a renunțat la funcția de șef, la începutul acestui an.

Jack Dorsey susține că aceasta este decizia sa. Dar într-o companie de miliarde de dolari, în spatele scenei ar putea fi mize mult mai mari.

Încă tânăr, Dorsey are ambiții mari de a schimba lumea. Și având în vedere „palmaresul” său, s-ar putea foarte bine să facă acest lucru din nou.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu