winteruniversiade 2021 ski orienteering

Ediția din acest an a Universiadei de iarnă de la Lucerna a fost anulată cu mai puțin de două săptămâni înainte de începerea ei, din cauza apariției unei noi variante a COVID-19. Organizatorii au anunțat că evenimentul sportiv, care trebuia să se desfășoare între 11 și 21 decembrie, nu va avea loc.

Decizia vine după ce Elveția a impus restricții la frontieră pentru călătorii din mai multe țări în care a fost descoperită varianta Omicron.

Australia, Belgia, Danemarca, Marea Britanie, Olanda, Hong Kong, Israel și Cehia se numără printre națiunile ale căror echipe ar fi trebuit să stea în carantină în Elveția, timp de 10 zile la sosirea la Universiada de iarnă.

Se așteaptă ca și alte țări să fie adăugate pe listă de către guvernul elvețian.

„În fața restricțiilor de călătorie impuse în Elveția și în întreaga lume, nu am avut altă opțiune decât să anulăm Universiada de iarnă de la Lucerna 2021”, a declarat președintele interimar al Federației Internaționale a Sportului Universitar (FISU), Leonz Eder.

„Această decizie a fost luată cu inima foarte grea. Atât de mulți dintre colegii mei din sportul universitar elvețian dăduseră deja atât de mult, pentru atât de mult timp, acestui eveniment.

Dar noile restricții de călătorie înseamnă că organizarea evenimentului a devenit acum imposibilă.”

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat, într-o notă tehnică, despre faptul că varianta prezintă un risc „foarte ridicat”, adăugând că consecințele pot fi grave dacă are loc o altă creștere majoră a îmbolnăvirilor de COVID-19, determinată de Omicron.

Secretarul general și directorul executiv al FISU, Eric Saintrond, a declarat că o altă amânare a evenimentului – care fusese programat inițial între 21 și 31 ianuarie, înainte de a fi amânat până în decembrie, ca răspuns la criza mondială a sănătății – nu este o opțiune.

„Sunt profund întristat să anunț că visul nostru de a organiza acest prestigios eveniment în Elveția, în acest an, s-a încheiat”, a declarat Saintrond.

„Vremurile actuale au fost dificile pentru marile organizații sportive internaționale, iar FISU nu a fost, din păcate, scutită de pandemie.

Frumusețea de a putea organiza un eveniment major cu invitați, sportivi și colaboratori de pe toate cele cinci continente este ceva ce a devenit parte din viața noastră de zi cu zi aici la FISU.

Anularea Universiadei de iarnă de la Lucerna 2021 ne face să apreciem și mai mult mediul uimitor din care facem parte și ne simțim mai hotărâți ca niciodată să menținem în viață visele studenților-atleți actuali și viitori.”

Președintele Lucerna 2021, Guido Graf, a declarat că organizatorii sunt „devastați și ne pare foarte rău că nu vom putea întâmpina sportivii din întreaga lume, care s-au pregătit intens pentru competițiile lor”.

„Suntem incredibil de triști că nu vom putea organiza acest mare eveniment și am dori să le mulțumim tuturor celor care au muncit și au investit atât de mult în ultimii ani”, a adăugat președintele sportului universitar elvețian, Mike Kurt.

„Suntem convinși că Lucerna 2021 va lăsa o moștenire pe termen lung pentru sportul elvețian, în ciuda anulării.

De exemplu, aproape 50 de proiecte au fost lansate sau implementate în jurul Universiadei de iarnă în domenii precum consolidarea carierelor duale, infrastructura sportivă, dezvoltarea sportului sau inovarea în sportul elvețian.”, a mai spus oficialul elvețian.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns