Povestea românului care trăieşte de 80 de ani cu un glonţ lângă inimă

Ștefan Buzoianu, un veteran de război din Cheia, Prahova, trăieşte de opt decenii cu un glonţ lângă inimă. Acesta a fost împușcat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Consiliul Judeţean Prahova a prezentat miercuri povestea veteranului de război Ştefan Buzoianu, din Cheia, în cadrul proiectului „103 ani de România, 103 prahoveni emblematici”.

Povestea românului care trăieşte de 80 de ani cu un glonţ lângă inimă

Ştefan Buzoianu din Cheia s-a născut în 1921, la trei ani de la Marea Unire, în perioada grea de după război. A copilărit într-o familie cu zece copii, la poalele Munţilor Ciucaş, locul în care s-a întors rănit de pe front şi unde şi-a întemeiat o familie.

A fost încorporat în februarie 1942, iar războiul l-a purtat până la Novorossiisk.

Ori de câte ori este întrebat de momentele trăite la ruşi, nu omite episodul în care a fost „vizitat“ de moarte şi în care s-a trezit cu un glonţ în spinare. Un glonţ care i-a perforat plămânul şi i-a ajuns lângă inimă. A fost scos din tabăra de luptă şi târât de ceilalţi soldaţi pe o poiană de unde a fost preluat de sanitari.

„Rana a simţit-o ca pe o arsură, o căldură, după cum ne-a povestit. A zăcut într-un şanţ, în stare de semi conştienţă, recuperat de sanitarii din spatele liniei de front. A avut noroc că, în retragere a trecut un camion unde a fost înghesuit cu alţi răniţi. A ajuns pe o plajă unde aşteptau îmbarcarea şi unde a stat o noapte. Când au sosit vapoarele a fost consultat de un medic german, care l-a curăţat şi pansat în condiţiile de atunci. Era rănit în zona plămânului şi respira foarte greu. Apoi, a fost improvizat un fel de ponton şi când i-a venit rândul să plece, aviaţia rusă a început bombardarea vaselor”, a povestit Dragoş Buzoianu, nepotul veteranului.

„A fost balamuc mare. Spitalul de campanie era format din nişte barăci, eram ţinuţi pe paie, a fost vai de noi. Eu respiram întrerupt, dar am avut zile. Am stat peste o lună în spital, iar, ulterior, comisia de evaluare a decis să revin pe front”, a spus Ştefan Buzoianu.

Odată cu terminarea războiului a revenit acasă, unde a fost îngrijit de mama sa până i s-a închis rana şi a putut respira neîntrerupt. De scos glonţul, medicii s-au opus rând pe rând, spunându-i că i-ar face mai mult rău.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică