f78cb52c 5302 42ac 9fc0 2a3259b14fc0

România, țara cu care ne mândrim. O româncă este angajată la o primărie din Germania.

A fost profesor în România și emigrând a fost și femeie de serviciu, ca apoi să facă două facultăți. Acum e funcționar public și a înțeles perfect că menirea omului din administrația locală este să aducă un plus de valoare în comunitate, prin serviciul oferit cetățenilor. În Germania, decidenții se așează la aceeași masă, indiferent de orgolii sau culoare politică, și lucrează vizionar, pentru binele localnicilor, scrie ProTv.ro.

Principala piață din Ingolstadt are atât clădirea vechii primării, cât și un sediu nou și modern, cu alte două corpuri construite în ultimii ani. De la una dintre ferestre ne face cu mâna Cristina Seeger, funcționar public, angajată la Departamentul Financiar.

Face parte dintr-un grup mic, care se ocupă cu toate problemele financiare în relația cu cetățenii, de la somitățiile pentru neplata dărilor, pentru companii și persoane fizice, până la proiecții de buget, pentru diverse programe municipale. Consideră că are o meserie ușoară, cât timp în adiministratia din Germania totul merge ca pe roate.

Cristina Seeger, consilier pentru migranți, Primăria Ingolstadt: “Totul e să fii parolist, să fii un om corect. Și trebuie să ai o pornire interioară.”

Așa că dincolo de slujba de la primărie, Cristina a ales să facă în plus și muncă voluntară, a fost aleasă, prin vot, să fie consilier în comitetul pentru migranți al orașului. E o structură relativ nouă, înființată în urmă cu patru ani de primărie pe lângă consiliul local. Cum la Ingolstadt aproape jumătate din populație este reprezentată de migranți, autoritățile au considerat că aceștia au un covant de spus, în comunitate, iar cei șase consilieri pentru migrație, printre care și Cristina, lucrează probono pentru că mesajul migranților și nevoile lor, să fie cunoscute, la primărie. E la al doilea mandat și lucrează să schimbe în bine imaginea românilor din Germania.

Așa că de câteva ori pe săptămână, după ce termină programul din primărie, Cristina merge fie la forțele de muncă, fie la direcția de asistență socială, fie la camera de comerț și industrie, pentru a fi conectată la nevoile pieței și ale migranților români. Susține că nu îi este greu să convingă autoritățile germane despre bunele intenții ale muncitorilor români, cât pe conționalii ei, zona. Și-a promovat candidatura de consilier pentru migrație, pe rețelele de socializare și așa a aflat, cu uimire, cum gândesc unii dintre ai noștri, stabiliți mai recent în Germania.

Cristina Seeger: ″Îmi spuneau că ce se dă dacă mă votează, mici, o bere? Eu cred că românii trebuie să scape de mentalitățile astea învechite…”

A emigrat de la Agnita, imediat după Revoluție, pe când s-a îndrăgostit de un saș de la Sibiu. Avea doar 20 de ani și era profesor suplinitor de limba română, repartizată la o școală, de la țară, în județul Sibiu. Relația cu tânărul saș s-a destrămat rapid în Germania, iar Cristina povestește că ar fi ajuns pe străzi, dacă nu o ajuta o prietenă.

A ajuns să muncească femeie de serviciu, la o firmă, și susține că nu îi este deloc rușine să povestească acest aspect, ca apoi să facă două școli la Ingolstadt, de management și finanțe, înainte să lucreze la primărie. A lucrat în diverse companii private și a uimit-o cum se construiește această țară pornind de la parteneriatul public privat pus în slujba comunității locale.

Cristina Seeger: ″Înainte să fiu la primărie, am lucrat asistent la un birou de arhitectură și aici toți lucrează pentru binele comunității, au loc întâlniri cu arhitercții, inginerii, totul se face coerent…”

Locuiește împreună cu partenerul ei actual, într-un apartament din centrul orașului. El este neamț, profesor-doctor, predă la Universitatea de inginerie industrială.

Prof. dr. Reinhold Hohler, iubitul Cristinei: “E o persoană foarte bună și foarte pură, dacă îți spune că te place, chiar te place, om muncitor…”

Cristina are o fiică dintr-o relație anterioară, pe care a crescut-o în spiritul german, al muncii bune și corecte. Povestește că a învățat-o ce îi spuneau și ei părinții, acasă, la Agnita, pe când era mică, iar educația primită în mediul rural de la Sibiu a ajutat-o să se integreze în Germania.

E curtată mai nou de diverse partide pentru a intra în politica locală și este și președinta Asociației de Români de la Ingolstadt, unde comunitatea de români se ridică la câteva mii de persoane.

Dana Muha, român în Ingolstadt: “Cristina e un model, e foarte faină, e un om bun, un foarte bun organizator…”

Un fost profesor de limba română a luat-o de la zero în Germania, iar acum lucrează în administrația locală. Nu i-a fost deloc ușor, dar s-a adaptat și integrat, iar acum simte că trebuie să îi ajute, la rândul lor, pe alții, să se se integreze.

O româncă muncește la primăria din Ingolstadt, cu respect pentru oameni, empatie și altruim. E săritoare, dă dovadă de civism și a înțeles din trecutul ei, că trebuie să se implice pentru a fi de ajutor, cu adevărat, în societate. Pe Cristina Seeger o găsiți în fiecare zi la primărie, cu zâmbetul pe buze. Iar peste program, la diverse acțiuni, în folosul migranților stabiliți la Ingolstadt.

Sursa Foto și Articol – ProTv.ro

 

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu