bani euro
Sursa: europafm.ro

Majoritatea băncilor mari au raportat pentru primele nouă luni din an profituri în creştere comparativ cu nivelurile din 2020, în condiţiile temperării efectelor crizei coronavirusului şi a scăderii costului riscurilor şi a provizioanelor, dar şi în urma creşterii creditării și veniturilor, scrie ZF

Cele mai mari trei bănci în topul după active – Banca Transilvania, BCR şi BRD – au fost pe po­dium şi în clasamentul celor mai profitabile bănci în pe­rioada ianuarie-septembrie 2021. Profiturile nete cu­mulate ale celor mai mari trei bănci din România – Banca Transilvania, BCR şi BRD – au totalizat 3,5 mld. lei în primele nouă luni din 2021, peste nivelurile din 2020, reprezentând mai mult de jumă­tate din câştigul întregului sistem bancar, respectiv 55%.

În criza pandemică unele bănci mari eliberează deja provizioane şi îşi cresc profiturile cu 20-60%, în timp ce după criza anterioară pornită din 2009, băncile au avut ani cu pierderi.

Câştigurile celor mai profitabile 5 bănci din România depăşesc 4,8 mld. lei, adică peste 75% din câştigul total al sistemului.

Întregul sistem bancar românesc, format din 34 de bănci, a încheiat 9 luni/ 2021 cu un profit record, de 6,4 mld. lei, cu 36% peste câştigul din 9 luni/2020, potrivit datelor BNR.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Comentariu