austria steag

Austria nu e departe de România! Corupția plutește, iar criza politică este dominantă și la ei! Karl Nehammer, fostul ministru de interne, a fost învestit în funcția de cancelar al Austriei devenind al treilea politician conservator care ocupă acest post în numai câteva luni.

Nehammerl îi ia lua locul lui Alexander Schallenberg, care şi-a anunţat joi demisia după două luni în funcţia în care îi succedase, la rândul său, lui Sebastian Kurz, transmite Reuters.

Karl Nehammer, un fost militar în vârstă de 49 de ani, a depus jurământul puţin după ora locală 13.00 (12.00 GMT), în faţa preşedintelui Alexander Van der Bellen, scrie Digi24.
Ca ministru de interne începând de anul trecut, Nehammer a fost cel care a pus în aplicare politica dură anti-imigrație a fostului cancelar Sebastian Kurz şi patru perioade de lockdown naţional.

„Nu ştim cu ce ne va mai surprinde virusul în viitor”, a declarat Van der Bellen cu ocazia ceremoniei, înaintea căreia Nehammer a fost huiduit de un grup de persoane care protestau faţă de restricţiile pandemice.

„Nu ar trebui să creăm speranţe false şi nu ar trebui să promitem nimic care mai târziu să se dovedească nerealizabil”, a adăugat preşedintele Austriei, într-o aparentă critică la Kurz, cel care declarase acum câteva luni că nu vor fi impuse restricţii suplimentare persoanelor nevaccinate împotriva COVID-19.

Sebastian Kurz, în vârstă de 35 de ani, politicianul vedetă al conservatorilor, a produs o mare surpriză joi anunţându-şi plecarea de la conducerea Partidului Poporului (OVP) şi retragerea din politică, explicând că şi-a pierdut interesul după naşterea fiului său luna trecută. La scurt timp, succesorul său, Alexander Schallenberg, a anunţat că va demisiona din postul de cancelar. Schallenberg a argumentat că şeful de partid şi cancelarul ar trebui să fie aceeaşi persoană, dar a spus că el nu vrea să preia ambele posturi.

Kurz a demisionat din funcţia de cancelar în octombrie, la presiunea Verzilor, partenerii de coaliţie, după ce fusese plasat sub o anchetă penală pentru suspiciuni de corupţie.

Conservatorii de la OVP l-au ales vineri ca lider pe Nehammer, care preia un partid în criză, construit din 2017 în mare parte în jurul lui Kurz.

Nehammer a afirmat vineri că intenţionează să menţină agenda de lege şi ordine care s-a dovedit esenţială în susţinerea de care s-a bucurat Kurz în rândul alegătorilor, dar şi un punct de fricţiune cu ecologiştii.

Noul cancelar a mai spus că prioritatea sa va fi lupta împotriva pandemie de COVID-19, în contextul în care Austria încearcă să menţină tendinţa descrescătoare a infectărilor şi se pregăteşte pentru ieşirea din lockdown săptămâna viitoare.

El trebuie să repare imaginea deteriorată a OVP, care, de când Sebastian Kurz a fost plasat sub anchetă, a pierdut avansul de cel puţin 10 procente cu care era creditat de majoritatea sondajelor în faţa social-democraţilor, transmite Agerpres.

„Nehammer este o persoană cu picioarele pe pământ. Este cu adevărat prototipul militarului, care conduce oamenii, dar ştie şi să-i asculte cu inteligenţă”, l-a descris politologul Patrick Moreau, specialist în politica austriacă.

Diferit ca stil, Nehammer are ca misiune „recâştigarea încrederii” numerosului electorat atras de „populismul” lui Kurz şi acum „profund dezamăgit” şi tentat de extrema dreapta, scrie cotidianul Der Standard.

Deşi atât conservatorii, cât şi Verzii afirmă că nu doresc alegeri anticipate, cei mai mulţi analişti se aşteaptă ca această coaliţie să nu supravieţuiască până la finalul actualei legislaturi, care se termină peste trei ani.

În interviuri acordate presei în weekend, liderul ecologist Werner Kogler nu a exclus desfăşurarea de alegeri anticipate anul viitor.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Join the Conversation

1 Commentariu

Comentariu