Proiectul care prevede acordarea de produse de igineă gratuite în școli a avut la vot în comisiile de specialitate susținerea tuturor partidelor, anunță președintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaților, Oana Țoiu.

„Este mai scump pentru fete să stea în școală și copiii României sunt cei mai supuși riscului de sărăcie și excluziune socială din întreaga Uniune Europeană. Cu asta crește și riscul ca fetele vulnerabile să lipsească câteva zile pe lună de la școală. Au nevoie de produse de igienă gratuite, în școli, ca să poată avea parcursul constant, fără sincope și o cursă lunară să recupereze ce au pierdut, parcurs care să le ajute să promoveze bacalaureatul”, a scris luni pe Facebook deputatul Oana Țoiu.

Aceasta spune că lucrează de un an cu parlamentari din străinătate pentru acest proiect.

„Încă din 2018 în Scoția produsele de igienă intimă la menstruație sunt oferite gratuit în școli, licee și universități. De asemenea, MSP Monica Lenon a inițiat proiectul de lege care a intrat în vigoare la sfârșitul lui 2020, Scoția devenind astfel prima țară din lume care pune la dispoziție în mod gratuit tuturor femeilor produse de igienă intimă destinate acestora. Astfel, tampoane și absorbante pot fi găsite gratuit în anumite locuri publice”, a adăugat parlamentarul.

Oana Țoiu susține că proiectul a avut la vot în comisiile de specialitate susținerea tuturor partidelor: „E drept că doar unul din cinci parlamentari e femeie, dar mai sunt și tați de fete și oameni care înțeleg prioritatea pe care trebuie să o acordăm copiilor”.

Concret, proiectul presupune acordarea unui stimulent financiar pentru procurarea de produse de igienă sub forma unor tichete sociale. De acestea ar urma să beneficieze adolescentele cu vârsta peste 10 ani înscrise în învățământul preuniversitar, care se află într-o situație vulnerabilă din punct de vedere material, de exemplu cele care fac parte din familiile care primesc alocație pentru susținerea familiei sau cele care beneficiază de bursă de ajutor social.

Propunerea este ca tichetele să fie acordate lunar pe întreaga perioadă a anului, să aibă o valoare de 15 lei și să poată fi folosite pentru cumpărarea produselor de igienă menstruală precum absorbante sau tampoane.

„Acoperirea națională, începând cu toamna anului 2022, ar costa mai puțin de 1 milion de euro. Acesta este, de exemplu, bugetul anual al Institutului Levantului, despre care nimeni nu știe ce face și ce valoare aduce dincolo de o slujbă pentru un fost președinte de țară. O șefie pentru el sau micșorarea riscului de abandon școlar pentru 100.000 de fete anual, asta ar trebui să fie o alegere simplă. În anii următori bugetul rămâne tot mai mic decât diverse indemnizații de ședință. Începem cu fetele vulnerabile și când economia își va reveni ne propunem să extindem la acces direct în școli pentru oricare fată care are nevoie în acea zi”, a mai scris Oana Țoiu.

Confom acesteia, legea ar putea ajunge în plen anul acesta, pentru a fi inclusă în bugetul din 2022 și include și persoanele fără adăpost.

Comentariul meu

Lasă un răspuns