supermarket
Sursa - Unsplash

Marile supermarketuri din România dezvoltă tot mai multe produse sub propriile mărci autohtone. Asta deși legea potrivit căreia supermarketurile erau obligate ca minim 51% dintre produsele comercializate să fie din România a fost schimbată în prima parte a anului 2020. Legea care a stimulat vânzarea produselor autohtone a intrat în vigoare la începutul anului 2017, însă a fost modificată după ce Comisia Europeană a deschis împotriva României o procedură de infringement. Potrivit acesteia, legea încălca drepturile consumatorului de a alege marfa dorită, dar și libera circulație a mărfurilor pe teritoriul UE. Deși în primă fază retailerii au dezvoltat doar câteva produse sub marca proprie, în ultimul timp acestea sunt tot mai numeroase. În oferta Kaufland vom găsi produsele „Vreau din România”, la Lidl – „Cămara Noastră”, Penny a lansat „Hanul Boieresc”, iar Carrefour – „Drag de România”.

Lidl – Cămara Noastră 

„Cămara Noastră a prins viață din dorința de a sărbători și perpetua gustul autentic românesc”, transmite Lidl Româmnia. Gama de produse „Cămara Noastră” cuprinde preparate tradiționale de carne și brânzeturi. Printre acestea se numără mușchiulețul de porc afumat, ciolan presat, salam cu înveliș de ceapă și usturoi, dar și cașcaval afumat, brânză din lapte de capră și branza Horezu din lapte de Oaie.

Oferta Lidl este completată cu conserve de fasole, ciorbă de fasole, gemuri, sărățele, salam de biscuiți, siropuri și ceaiuri, toate sub brandul „Cămara Noastră”.

Kaufland – Vreau din România

Produsele românești realizate de Kaufland sunt comercializate sub brandul „Vreau din România”. Potrivit reprezentanților Kaufland, acestea sunt realizate după rețete autentice și din ingrediente de cea mai bună calitate. În oferta Kaufland vei găsi făină, mălai, griș, produse lactate și de patiserie, dar și mezeluri și sucuri naturale comercializate sub brandul „Vreau din România”.

Penny – Hanul Boieresc

La finalul anului 2020 Penny a relansat brandul propriu „Hanul Boieresc” și și-a setat ca și țel pentru următorii ani ca procentul produselor produse în România să ajungă la 60%.

Gama Hanul Boieresc cuprinde o diversitate mare de produse, de la condimente la orez, făină și paste făinoase, la mezeluri, carne și produse realizate din carne până și brânzeturi și patiserii. Gama de produse conservate conține gemuri, conserve și zacuscă. Din oferta Penny mai fac parte și băuturi alcoolice tradiționale românești, precum pălinca, afinata, rachiu, vișinată sau caisată.

Carrefour – Drag de România

Carrefour nu s-a lăsat mai prejos decât restul retailerilor și vine în întâmpinarea clienților cu produse produse în România sub brandul „Drag de România”. Pe lângă acestea, 75% din produsele Marca Proprie Carrefour sunt fabricate în România, precizează reprezentanții retailerului.

Dintre produsele aflate în gama „Drag de România” amintim: făină, mezeluri și produse din carne, sucuri proaspete, lactate și brânzeturi.

Cert este că retailerii aflați pe piața din România încearcă să ofere clienților tot mai multe produse locale. Pe lângă fructele și legumele de sezon comercializate de la producători locali, în ultimii ani, gama de produse s-a extins considerabil. Astfel, la unele supermarketuri, poți chiar să realizezi un coș de cumpărături cu cele necesare doar din alimente și produse realizate în România.

Tu care produse le cauți în supermarket? Ești adeptul produselor din România pentru a încuraja producătorii locali sau preferi produsele realizate peste hotare?

Join the Conversation

2 Commentarii

Lasă un răspuns

  1. da ……produsele romanesti nu sint stropite cu pesticide ……adica sint ecologice ?ha,ha, cine va crede ?