VIDEO: Sibiul ar putea avea un carnaval - „Cu muzică de fanfară, un eveniment legat de societate, cu sibieni”
Sursa: newlyswissed.com

Sibiul ar putea avea un carnaval pe modelul celui din orașul Basel din Elveția. Muzica de fanfară ar putea răsuna în centrul orașului de pe Cibin, grupurile de sibieni aducând veselia pe străzi. Andrei Drăgan, organizatorul Târgului de Crăciun din Sibiu, a fost invitat la „Podcastu’ lui Pope” și a vorbit despre acest nou proiect.

Andrei Drăgan, organizatorul Târgului de Crăciun din Sibiu, spune că vrea să facă un carnaval în orașul de pe Cibin. Acesta a locuit o vreme în Elveția și spune că a fost inspirat de vestitul carnaval de la Basel.

YouTube video

„Îmi pare rău că nu avem un târg între revelion și aprilie-mai, când este târgul de Paște. Asta încercăm și noi, pe lista noastră de top este să existe un carnaval. Este cea mai tipică sărbătoare potrivită pentru această perioadă, doar că până acum nu a funcționat pe agenda culturală niciodată. Pană nu se găsește o soluție în privința bugetelor, lucrurile nu vor arăta prea bine din punct de vedere cultural în Sibiu. Dar este o perioadă cu foarte, foarte mult potențial. Eu am locuit în Elveția, în Basel, iar acolo există un carnaval cu muzică de fanfară în mare parte, dar este interesant că este foarte bine închegat în societate. De exemplu, sunt multe grupe, care nu sunt profesioniste, își pregătesc un subiect, și se îmbracă în anume fel, în personaje, au instrumente de fanfară și se plimbă pe niște trasee. E o atmosferă, muzica de fanfară, doar la Festivalul de Teatru mai vedem. Dacă ai și interpretări moderne, nu doar piese clasice (…) Acesta ar fi evenimentul care ar contribui într-un mod esențial. Ar trebui să fie la finalul lunii februarie și este o perioadă în care în țară nu există concurență. Nu am putea să-l facem de anul viitor. Eu aș vrea, dacă l-am face, ca în Basel, cu grupe, cu oameni care în restul anului se văd, să se poată pregăti. Trebuie să găsim sponsori sau poate chiar ei să-și cumpere instrumentele, și să aibă timp să își facă un program. Atunci să fie ceva legat de societate, nu chemăm trupe din exterior, să le plătim să cânte prin centru. Să fie sibieni. Grupe de la școli, de la firme. Este un proiect care mi-ar plăcea foarte mult să se întâmple. Necesită, într-adevăr, foarte multă pregătire, iar pandemia taie din apetitul de lucruri noi”, a spus Andrei Drăgan.

Episodul cu numărul 5 din „Podcastu’ lui Pope”, un proiect video marca Ora de Sibiu, poate fi urmărit integral, accesând link-ul de mai jos:

YouTube video

 

Ultima oră

Comentariul meu