schengen

Comisia Europeană propune introducerea controalelor de frontieră în interiorul spațiului Schengen la solicitarea statelor membre. Propunerea este inclusă în planul privind reforma Schengen care trebuie să fie adoptată de guvernele naționale și de Parlamentul European.

Comisia Europeană propune norme actualizate pentru a consolida spațiul Schengen. Potrivit inițiatorilor propunerii, modificările vor aduce o mai mare coordonare la nivelul UE și o mai bună dotare a statelor membre pentru a face față provocărilor atunci când gestionează atât frontiera externă comună a UE, cât și frontierele interne din spațiul Schengen.

În baza noilor norme, statele membre ar putea introduce controale la frontieră ori de câte ori doresc și le-ar putea prelungi aproape pe termen nedefinit. De asemenea, membrii Schengen ar putea suspenda anumite protecții pentru solicitanții de azil, dacă țările vecine orchestrează fluxurile migratorii către frontierele blocului comunitar, așa cum a făcut Belarus în ultimele luni, anunță reprezentanții CE.

Reformele propuse trebuie să fie aprobate de guvernele naționale și de Parlamentul European, iar procedurile ar putea dura luni de zile. România a aderat la UE în 2007, însă nu face parte din spațiul Schengen.

Urmăriți Ora de Sibiu și pe Google News

Comentariul meu

Lasă un răspuns