cj sibiu consiliul judetean 1

Guvernul Ciucă a acceptat propunerile Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) privind alocarea unor sume suplimentare pentru bugetele consiliilor județene. Banii vor fi alocați prin bugetul de stat din 2022.

Reprezentanții UNCJR s-au întâlnit vineri cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila.

Astfel, în proiectul de buget pe anul 2022, sumele de echilibrare pentru bugetele județelor vor crește și vor avea valoarea minimă de 350 de lei pentru un locuitor, față de 250 de lei cât este în prezent.

Bani mai mulți vor fi și pentru drumuri. Sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, alocate pentru finanțarea cheltuielilor pentru drumuri județene vor crește în anul 2022 la 1 miliard de lei, față de 420 milioane lei cât a fost în 2021. Suma de 600 de milioane de lei se va asigura prin proiectul de buget pe anul 2022, cu angajamentul că diferența de 400 de milioane lei va fi asigurată la prima rectificare, au anunțat cei de la UNCJR.

În ceea ce privește asistența socială și protecția copilului, cheltuielile se vor asigura în procent de 90% din bugetul de stat și 10% din bugetul propriu al județului.

Guvernul a mai promis că până la sfârșitul lunii ianuarie 2022 se vor elabora și aproba normele pentru aprobarea procedurii privind încasarea redevenței obținută prin concesionarea din activități de exploatare a resurselor la suprafață ale statului, ceea ce va duce la creșterea veniturile bugetelor locale din concesionare.

UNCJR mai naunță că părțile au convenit ca „în cursul anului 2022 să se elaboreze și să se aprobe Codul finanțelor publice locale prin care să se stabilească repartizarea cotelor din impozitul pe venit pe unități administrativ teritoriale, criteriile de echilibrare pentru bugetele locale, analiza privind cuantumul impozitelor și taxelor locale, astfel încât să se asigure o predictibilitate în fundamentarea bugetelor, și nu modificarea în fiecare an, prin legile anuale ale bugetului de stat, a cotetelor din impozitul pe venit și criterilor de echilibrare”.

Comentariul meu

Lasă un răspuns