acuzații de la președintele unei asociații de proprietari din sibiu - ”primăria ne șantajează să facem lucruri care nu sunt prevăzute în lege”

Modernizarea sistemului de gestionare a deșeurilor a ridicat nemulțumiri încă de când s-au făcut publice noile tarife. Apoi, nici noile pubele nu au fost mereu pe placul sibienilor, iar acum împărțirea cartelelor care deschid ”coșurile de gunoi” smart nemulțumesc asociațiile de proprietari. Și asta pentru că, spune unul din președinții acestora, sunt șantajați de municipalitate să facă acest lucru, chiar dacă din 2018 nu mai au nicio legătură cu gestionarea gunoiului sau a taxei pentru acest serviciu.

Andreea Muntean este președintele Asociației de Proprietari Autogării nr. 5. A primit o înștiințare de la Primăria Sibiu prin care i se cere să ridice cartelele pentru pubele și să le distribuie locatarilor din asociația de proprietari. Femeia spune că acest lucru nu intră în atribuțiile asociațiilor de proprietari, la fel cum nu intră nici alte lucruri pe care Primăria le cere președinților să le facă.

”Din 2018 ni s-au reziliat contractele cu firmele care adunau gunoiul. Până atunci declaram numărul de persoane, adunam banii și plăteam factura. Din acel moment noi ca asociație nu mai avem nicio legătură cu gunoiul, adunarea sau plata lui, pentru că locatarii îl plăteau la ghișeu. Apoi, din 2020, noi, de la asociație, trebuie să declarăm numărul de persoane la Primărie, după care proprietarii își plătesc facturile. O dată pe semestru, eu, ca președinte al asociației, care nu mai are nicio legătură cu firma de salubritate, trebuie să dau aceste date, asta pentru că Primăria probabil că nu poate gestiona și acest aspect și atunci aruncă pe terț povara. Dacă un proprietar vinde apartamentul, tot eu trebuie să dau o declarație că așa stă situația, că nu are datorii. Acum, vin cartelele pentru pubele. O sarcină în plus pusă în cârca noastră, care nu este prevăzută niciunde în lege, la fel ca niciuna de mai sus”, spune Andreea Muntean.

Femeia acuză Primăria de șantaj, după cum scrie în adresa trimisă pentru împărțirea cartelelor. ”Scrie acolo că dacă nu ne prezentăm în termen de două zile, anunță proprietarii…Dar au și condiție, că trebuie să fii vaccinat ca să intri…eu de exemplu dacă nu sunt vaccinată, cum facem? Dar, în definitiv, lucrurile astea se fac în afara legii. Unde este baza legală pentru acțiunile astea? Ce legătură de vreun fel mai am eu ca asociație cu gunoiul, cu numărul de persoane…unde e baza legală, care e răspunderea mea?” se revoltă președintele asociației de proprietari.

acuzații de la președintele unei asociații de proprietari din sibiu - ”primăria ne șantajează să facem lucruri care nu sunt prevăzute în lege”

Cartelele pentru deschiderea pubelelor de gunoi permit ca plata pentru serviciul de salubritate să se facă în funcție de cantitatea de gunoi aruncată. Fiecare deschidere se înregistrează, iar în funcție de asta este calculată factura.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu