decembrie lege usr

Românii ar mai putea avea parte de încă o zi liberă în decursul unui an. Este vorba de 24 decembrie. Propunerea vine din partea USR, care a depus la Parlament o inițiativă legislativă privind completarea Codului Muncii.

Prin acest demers se dorește ca data de 24 decembrie, adică Ajunul Crăciunului, să fie declarată zi de sărbătoare legală, scrie Fanatik.ro.

În prezent, Codul Muncii, legea care stabilește numărul zilelor libere acordate angajaților din România, prevede 15 zile de sărbătoare legală.

Deputatul Lazăr spune, în expunerea de motive a inițiativei că ”pentru români, Ajunul Crăciunului implică printre alte obiceiuri şi tradiţii: împodobirea bradului de Crăciun; împărţirea cadourilor de către Moş Crăciun; pregătirea bucatelor pentru masa din prima zi de Crăciun; primirea colindătorilor care vestesc Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos”.

În proiectul de lege se prevede la alineatul (1) al articolului 139 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, ca după sintagma ”1 decembrie” să fie introdusă o nouă liniuţă, cu următorul cuprins: ”24 decembrie – Ajunul Crăciunului”.

Deputatul aminteşte că la nivelul instituţiilor Uniunii Europene data de 24 decembrie este stabilită ca fiind sărbătoare legală.

El mai spune că în România Codul Muncii prevede ca sărbători legale, în care nu se lucrează, un număr de 15 zile, din care două – prima zi de Paşti şi prima zi de Rusalii – se prăznuiesc într-o zi de duminică, ”acest număr de sărbători legale fiind mai mic faţă de alte state membre ale Uniunii Europene”, între care Bulgaria, Lituania, Germania, Spania.

“Iniţiativa legislativă îşi propune stabilirea zilei de 24 decembrie ca zi de sărbătoare legală, în care nu se lucrează.

Ajunul Crăciunului, sărbătorit în data de 24 decembrie, reprezintă ultima zi din postul Naşterii Domnului. Acest post debutează debutează în data de 15 noiembrie şi se încheie în ziua de 24 decembrie”, mai spune inițiatorul proiectului în expunerea de motive.

Marian Lazăr mai adaugă faptul că pe 24 decembrie românii respectă totodată o serie de tradiţii şi se pregătesc să serbeze Crăciunul. Această iniţiativă a celor de la USR a fost depusă la Senat – prima cameră sesizată.

Comentariu

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.